Laura-Codruța Kövesi devine subiect în campania electorală din Croația

Sursa foto : Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorul european Laura Kövesi a devenit unul dintre subiectele fierbinți din campania electorală din Croația din cauza celei mai recente dispute dintre Parchetul European (EPPO) și guvernul lui Andrej Plenkovići.

În trecut au mai fost neînțelegeri între EPPO și Zagreb. Acum, punctul central al disputei este „Facultatea de Geodezie”.

Potrivit publicației croate Telegram.hr, ministrul Culturii Nina Obuljen Koržinek a plătit aproximativ 2,5 milioane de euro Facultății de Geodezie din Zagreb pentru imagini 3D ale clădirilor după cutremurele care au lovit în mod repetat Zagrebul și Croația Centrală în 2020, fără o licitație publică. Suma este mult prea mare, conform Telegram.

La sfârșitul anului trecut, EPPO a pus sub acuzare 29 de persoane și o companie pentru suspiciunea de fraudare a fondurilor europene. Anchetatorii au făcut percheziții la Ministerul Culturii la sfârșitul lunii ianuarie.

Guvernul susține însă că banii pentru înregistrarea clădirilor au fost plătiți din fonduri croate, nu europene, astfel că EPPO nu are competențe în acest dosar. Același lucru a fost repetat luni de Obuljen Koržinek și Plenkovici.

„Aici s-a stabilit de necontestat că nici măcar un cent din bugetul comun al UE nu a fost cheltuit sau plătit pentru proiectul de imagistică 3D. Acest lucru ne spune că sunt bani de la bugetul croat, ceea ce înseamnă că Uskok (Oficiul Croat pentru Combaterea Corupției și Crimei Organizate) este responsabil pentru acest lucru”, a spus luniPlenkovici.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: