Președinta CULT: Preocupare pentru termenul limită al Legii europene privind presa

Sabine Verheyen
Sursa foto: Facebook / Sabine Verheyen

Preşedinta Comisiei pentru cultură şi educaţie a Parlamentului European (CULT), Sabine Verheyen, a anunţat marţi că termenul limită până la care doreşte să ajungă la un text de compromis asupra viitoarei Legi europene privind libertatea presei (EFMA) este februarie anul viitor.

EFMA este menită să împiedice orice interferenţe şi presiuni nejustificate asupra mass-media, protejează dreptul jurnaliştilor de a nu-şi dezvălui sursele şi previne situaţiile în care aceştia pot deveni victime ale programelor de spionaj, cu excepţia cazurilor în care această acţiune „este justificată printr-un caz concret şi este dispusă de o autoritate judiciară independentă pentru investigarea unei infracţiuni grave”, precum terorismul sau traficul de fiinţe umane.

„Consiliul şi preşedinţia (spaniolă a) Consiliului UE vor să lucreze rapid pe acest dosar şi vor să îl încheiem până la finalul lunii noiembrie. Eu abia aştept acest lucru, dar (Consiliul) trebuie să fie de acord cu textul nostru. Dacă nu ajungem la un compromis până la finalul lunii noiembrie, atunci încă avem timp în preşedinţia belgiană a Consiliului UE, există deja pregătiri pentru a continua această muncă. Dar pentru mine este clar, data mea limită este luna februarie 2024 pentru textul de compromis, pentru că vreau să avem această lege înainte de încheierea legislaturii actuale, întrucât apoi preşedinţia Consiliului UE va fi deţinută succesiv de două ţări, Ungaria şi Polonia, de la care mă aştept să nu facă progrese în acest dosar şi care au spus deja că nu le place deloc această lege”, a declarat Verheyen (PPE) în cadrul unui seminar organizat de Parlamentul European şi European Newsroom.

Citiți AICI articolul complet.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL