Libanul, în criză economică și fără președinte, se teme că războiul pornit din Gaza ar putea ajunge la granițele sale

Sursa foto: X

Libanul pregăteşte măsuri de urgenţă şi este cu ochii aţintiţi spre frontiera sa sudică, unde gruparea şiită Hezbollah şi Israelul sunt implicate în schimburi de focuri tot mai intense, în timp ce creşte senzaţia de teamă şi neputinţă că ţara se va vedea atrasă în războiul pornit din Fâşia Gaza, consemnează vineri agenţia EFE.

Lipsit de președinte, Libanul, un stat care trece printr-o gravă criză economică, guvernat de un executiv interimar cu atribuții limitate, se teme că situația s-ar putea înrăutăți, iar Hezbollah, care a mai dus războaie cu Israelul, ar putea conduce Beirutul într-un conflict pe care nu și-l dorește.

Din 8 octombrie, a doua zi după atacul surpriză al grupării islamiste Hamas asupra Israelului, gruparea Hezbollah şi armata israeliană se duelează în confruntări soldate până în prezent cu cel puţin 25 de morţi de partea libaneză şi care s-au intensificat în ultimele zile, cu lansări frecvente de rachete dinspre Liban, cărora armata israeliană le-a răspuns cu foc de artilerie şi raiduri aeriene.

Facţiuni palestiniene prezente pe teritoriul libanez afirmă că au intrat şi ele în acţiune în zona frontierei cu Israel, aparent cu binecuvântarea Hezbollahului. Lipsit de un preşedinte, Libanul trece în plus printr-o gravă criză economică şi este guvernat de un executiv interimar cu atribuţii limitate. Premierul libanez Najib Mikati a recunoscut de altfel într-un interviu că decizia de a merge la război „nu este în mâinile sale”.

Guvernul său menţine contacte interne şi internaţionale pentru a preveni o escaladare a situaţiei, în timp ce mai multe ţări, printre care SUA, Marea Britanie, Germania şi Arabia Saudită şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Libanul, transmite Agerpres.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL