Liderii UE, videoconferință despre consecințele crizei declanșate de atacul Hamas asupra Israelului

comisia europeana UE steag
Sursa foto: Comisia Europeana

Liderii Uniunii Europene vor încerca marţi să ajungă la o abordare comună faţă de criza declanşată de atacul Hamas împotriva Israelului, după zile de confuzie, lupte interne şi mesaje amestecate, transmite Reuters.

Într-o videoconferinţă de urgenţă care va începe la ora 15:30 GMT, Consiliul European va aborda de asemenea potenţialele consecinţe grave asupra continentului ale crizei.

În timp ce UE şi guvernele statelor membre au condamnat în mod unanim asaltul Hamas, în care au fost ucişi în jur de 1.300 de israelieni, ei au avut poziţii divergente faţă de alte declaraţii şi implicaţii politice.

Deruta a scos la iveală vechi divizări în interiorul UE cu privire la Orientul Mijlociu şi a evidenţiat limitele drastice ale influenţei Uniunii în regiune. De asemenea, ea a subminat apelurile UE de a fi tratată ca un jucător geopolitic major de sine stătător.

Summitul în format virtual de marţi constituie un efort al şefilor de stat şi de guvern ai Celor 27 de a lua sub control ferm răspunsul la criză după ce unii dintre ei au manifestat nelinişte în ce priveşte abordarea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

‘Este de importanţă maximă ca Consiliul European (…) să stabilească poziţia noastră comună şi să instituie un curs unificat clar de acţiune care să reflecte complexitatea situaţiei în derulare’, a afirmat preşedintele Consiliului, Charles Michel, în invitaţia de participare trimisă liderilor.

Comisia condusă de Ursula von der Leyen a semănat confuzie săptămâna trecută când unul dintre membrii săi a declarat pe social media că ajutorul pentru dezvoltare al UE pentru palestinieni a fost îngheţat, pentru ca anunţul să fie revocat ulterior.
Unii oficiali şi parlamentari au criticat-o de asemenea pe şefa Comisiei, care a fost vineri în vizită în Israel, pentru că nu a declarat că UE se aşteaptă ca Israelul să se conformeze dreptului umanitar internaţional în răspunsul său la atac, aşa cum au procedat alţi lideri ai Uniunii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: