Liderul PNL Botoșani, Costel Șoptică: Doina Federovici ar trebui să demisioneze

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Liderul PNL Botoșani, Costel Șoptică, susține că Doina Federovici ar trebui să demisioneze din poziția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Botoșani. Amintim că procurorii DNA Suceava au făcut, miercuri, percheziţii într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada 2018 – 2023, de către funcţionari publici din cadrul unei unităţi spitaliceşti, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante.

”În cursul zilei de 13 decembrie 2023, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 92 de locaţii situate pe raza judeţelor Botoşani şi Iaşi, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediul judeţean al unui partid politic şi domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat.

Au fost percheziţii la CJ Botoşani şi la spitalul din subordine – Spitalul Judeţean de Urgenţă. Totodată, au fost vizate de procurori sediul PSD Botoşani şi Primăria Săven

„Eu cred că ar trebui să își dea demisia singură, fără să îi solicit eu, pentru că atunci când informațiile vor fi coroborate vor ieși lucruri și mai urâte. Să ne aducem aminte de demisia directorului spitalului pe care ea l-a susținut ca fiind un expert și până la urmă tot l-a demis. Cred că ar fi momentul, cu ocazia sărbătorilor, să facă o curățenie”, a spus Șoptică.

Liderul PNL Botoșani, despre cazul Alexandra: Am fost șocat

„Cel mai grav e ce se întâmplă la spital. E cu atât mai grav cu cât am avut trei interpelări la ministrul Rafila. Din păcate, nu mi-a răspuns sau mi-a răspuns lapidar că va dispune un control. Din păcate nu s-a întâmplat nimic. Poate viața Alexandrei ar fi fost salvată dacă era un control sau două de la minister. Ce se vede cu ochiul liber e clar că nu funcționează. În primă fază am fost șocat. Ce s-a întâmplat nu cred că îi trecea cuiva prin cap. Eu nu aș fi crezut”, a declarat liderul PNL Botoșani, Costel Șoptică.

Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a murit la sfârșitul lui August, la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns la spital cu ambulanţa după ce a acuzat dureri şi hemoragie.

După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. Dimineaţa, starea ei de sănătate s-a înrăutăţi considerabil, decedând în Secţia de anestezie – terapie intensivă. Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23,30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”. Inspectorii sanitari au stabilit că „de la ora 00,45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35, nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânăra respectivă.

Ce spune Federovici

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Doina Federovici, a declarat, miercuri, în urma percheziţiilor efectuate de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că anchetatorii nu au ridicat documente sau înscrisuri nici de la locuinţa sa, nici din biroul său de la CJ.

Potrivit oficialului CJ, percheziţiile au legătură cu presupusele fapte de corupţie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, unitate din subordinea Consiliului Judeţean.

„A fost efectuată o percheziţie domiciliară, după cum aţi văzut şi dumneavoastră, am pus la dispoziţie toate documentele solicitate de către organele abilitate. Consiliul Judeţean nu face parte din această speţă, înţelegem că este vorba de o unitate spitalicească. Nu au fost ridicate înscrisuri sau documente oficiale. Au fost şi la mine acasă şi de asemenea nu au fost ridicate niciun fel de documente”, a afirmat Federovici.

Ea a arătat că nu a fost chemată la audieri la DNA şi nu i s-a adus la cunoştinţă că ar avea vreo calitate în dosar.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: