Lista PNL la europarlamentare. Siegfried Mureșan: Continuitatea este importantă!

Siegfried Mureșan

Pentru ca noi să putem dobândi cât mai multă influență la nivel european, continuitatea este, într-adevăr, importantă, susține europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, cu referire la lista de liberali care ar putea candida anul viitor la alegerile europarlamentare.

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor a susținut și că „abilitățile de care ai nevoie pentru a reprezenta bine România pe plan european sunt diferite de abilitățile de care ai nevoie pentru a fi un bun primar în România”.

„Continuitatea este importantă”

„Lista cu care noi ne vom prezenta la alegerile europarlamentare de anul următor, o vom decide, o vom anunța, o vom comenta după aceea și după ce o vom anunța, evident, vom încerca să convingem oamenii că candidații noștri sunt candidații care merită încrederea oamenilor și că vor putea obține lucruri bune pentru România în Parlamentul European în următorii 5 ani, luptând din partea Partidului Național Liberal, la fel cum am reușit să obținem lucruri bune pentru România alături de colegii europarlamentari PNL în acest mandat.

Adevărul este următorul: România este încă unul dintre statele membre ale Uniunii Europene mai noi și continuitatea, într-adevăr, este importantă. Pentru ca noi să putem dobândi cât mai multă influență la nivel european, continuitatea este, într-adevăr, importantă. La fel cum cred că este nevoie să avem oamenii potriviți la locul potrivit. Eu, de pildă, nu mi-am propus niciodată să fiu primar la mine acasă, în orașul Hunedoara, fiindcă știam că nu mă pregătisem pentru acel lucru și știu că sunt alți colegi mai potriviți, de exemplu, pentru acest lucru. ”, a declarat Siegfried Mureșan.

Un bun primar nu este un bun europarlamentar

„Abilitățile de care ai nevoie pentru a reprezenta bine România pe plan european sunt diferite de abilitățile de care ai nevoie pentru a fi un bun primar în România. De aceea cred că e foarte important să avem omul potrivit la locul potrivit. De aceea eu le-am promis oamenilor, când am candidat manul 2014, că voi exercita mandatul de la început la sfârșit. Mă voi concentra exclusiv pe mandatul din Parlamentul European și nu voi candida pe durata mandatului la alegeri locale sau parlamentare. Am fost reales în anul 2019, promițând oamenilor același lucru și cred că la fel trebuie să facem și anul următor, cei care dorim, eventual, să candidăm la alegeri. Trebuie să candidăm la alegerile europarlamentare fiindcă într-adevăr dorim să reprezentăm România 5 ani pe pe plan european și pentru a primi încredere, pentru a primi dosare importante pe mână în Parlamentul European, ceilalți colegi trebuie să știe că la momentul la care tu vei finaliza un dosar care îți ia adesea 6 luni, 1 an, după ce l-ai preluat, vei fi în continuare în Parlamentul European. Nimeni nu-ți lasă un dosar important pe mână în Parlamentul European dacă știe că tu, în paralel, cochetezi cu o candidatură pentru Parlamentul național sau pentru primăria orașului tău.

Deci, da, cred că avem nevoie de continuitate pentru a avea influență pe plan european, pentru a avea dosare importante pe mână. Și sunt convins că colegii din Parlamentul European nu mi-ar fi lăsat între bugetul Uniunii Europene pe mână sau întreg Mecanismul European de Redresare și Reziliență, din care România primește cele 30 de miliarde de euro pentru PNRR, dacă nu erau convinși că mă voi ocupa serios de acele dosare și că obiectivul meu principal, cât sunt în Parlamentul European este, într-adevăr, munca în Parlamentul European”, a mai susținut europarlamentarul liberal.

 

 

SURSE Primele 5 nume de pe lista PNL la europarlamentare

 

Partidele discută în această perioadă variante de liste pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. Dacă la PSD lista ar urma să fie deschisă de fostul premier Mihai Tudose, așa cum PS News a anunțat în exclusivitate vineri, la PNL lista ar putea fi deschisă de o femeie – Adina Vălean, în prezent comisar european pentru transporturi.

Pe locul 2, potrivit surselor PS News, ar putea fi europarlamentarul Siegfried Mureșan, urmat de Daniel Buda, Dan Motreanu și Rareș Bogdan.

Cine sunt liberalii care ar putea ocupa primele 5 locuri de pe lista PNL la europarlamentare

Adina Vălean

Este matematician de formație, cu studii postuniversitare în Conducerea Securității și Apărării Naționale și un master de Studii de integrare europeană și securitate. Până în 1997 a fost profesor de matematică. În 1997 a devenit director pentru relația cu Direcțiile Județene pentru Tineret și Sport și ONG de tineret în Ministerul Tineretului și Sportului. Din 1999 până în 2001 a lucrat în organizații non-guvernamentale, ca director de programe al Asociației Române pentru Libertate și Dezvoltare și ca director general al Fundației “Institutul pentru Liberă Inițiativă”. A intrat în PNL în 1999.

Aleasă în Parlamentul European în data de 7 iunie 2007 pe lista Partidului Național Liberal, Adina Vălean a fost membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia temporară pentru schimbările climatice, Delegația pentru relațiile cu țările din Europa de Sud-Est și membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Adina Vălean / Facebook Adina Vălean
Sursa foto: Facebook / Adina Vălean

Adina Ioana Vălean a fost vicepreședinte al Alianței Liberalilor si Democraților pentru Europa (ALDE – grupul liberal). În cele nouă luni până în martie 2010 a participat la 24 din cele 37 de ședințe în plen. În perioada menționată a pus două întrebări, a avut două propuneri de rezoluție, cinci intervenții plenare, două amendamente și a elaborat un raport.

În aprilie 2007, Adina Vălean a devenit vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European. Propunerea făcută de liderul ALDE, Graham Watson, a fost votată în unanimitate de colegii din grup.

Între 2014-2017, Adina Vălean a fost vice-președinte al Parlamentului European, din partea Grupului Partidului Popular European (PPE). A fost membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie și membru al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite ale Americii, precum și membru supleant în Comisia pentru comerț international. Proiectele ei s-au axat pe telecomunicații, energie și industrie. Activitatea sa din acea perioadă s-a concentrat pe două inițiative majore ale Comisiei Europene: Piața Unică Digitală și Uniunea Energetică.

Începând cu decembrie 2019 Adina Vălean este comisar european pentru transporturi în comisia von der Leyen.

Siegfried Mureșan

A absolvit Academia de Studii Economice din București în anul 2004. A continuat studiile cu un Master în Științe Economie și Management la Universitatea Humboldt din Berlin pe care l-a finalizat în anul 2006. După terminarea studiilor, Siegfried Vasile Mureșan a primit o bursă din partea Parlamentului Germaniei pentru a face parte din programul internațional de stagii al Bundestag-ului. După stagiu, a fost numit consilier al președintelui Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani. În 2009 s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat în Parlamentul European până în 2011.

În anul 2011 obține prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice și sociale al Partidului Popular European (PPE), iar în ianuarie 2014 devine consilier politic principal al PPE. Tot în 2014 se înscrie în Partidul Mișcarea Populară și este ales președinte al organizației de tineret. Candidează la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, situându-se pe poziția a doua pe listele PMP. În urma alegerilor, obține un mandat de cinci ani în Parlamentul European. În noua configurație a legislativului european, este ales vicepreședintele Comisiei pentru bugete, membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare și membru în Delegația Comisiei parlamentare de cooperare UE – Republica Moldova. În 22 ianuarie 2015, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, anunța că Siegfried Vasile Mureșan a fost desemnat purtătorul de cuvânt politic al PPE. Începând cu data de 7 mai 2018, se alătură Partidului Național Liberal, cel mai mare partid membru al PPE din România.

Siegfried Mureşan
Sursa foto: Siegfried Mureşan

La scurt timp după alegeri, în data de 5 iunie 2019, Siegfried Vasile Mureșan a fost votat vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, cel mai mare grup politic din legislativul european, cu 141 de voturi din 158 de voturi valabil exprimate.

În data de 19 septembrie 2019, Grupul PPE din Parlamentul European a hotărât că Siegfried Vasile Mureșan, în calitate de vicepreședinte, va coordona activitatea grupului în domeniile buget, dezvoltare regională, agricultură și control bugetar. În octombrie 2021, Mureșan a fost reales în funcția de vicepreședinte al Grupului PPE.

Daniel Buda

Este vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European. Este absolvent al Facultăţii de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe (1994) şi al Facultăţii de Drept, Universitatea ”Babeş-Bolyai” (1997). Doctor în Filosofie al Universităţii ”Babeş-Bolyai” (2006). În completarea studiilor a efectuat stagii de perfecţionare pe probleme de administraţie publică la University of Albany (New York, SUA, 2000) şi la Michigan State University (2001, 2005).

A fost inspector în cadrul Direcţiei de protocol, secretariat, relaţii externe, mass-media – Primăria municipiului Cluj-Napoca (1995 – 1997), avocat în cadrul Baroului de avocaţi Cluj (1998 – 2007), asistent universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, Universitatea ”Babeş-Bolyai” (1998 – 2004), lector universitar, Universitatea ”Babeş-Bolyai”, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Cluj-Napoca (2005 – prezent). În cadrul alegerilor legislative din decembrie 2004, fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD. A fost membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, secretar al Comisiei pentru Regulament şi vicelider al grupului Parlamentar al PDL (2004 – 2009).

Sursa foto: Inquam Photos / Dan-George Porcuțan

A obţinut un nou mandat în decembrie 2008, pe listele Partidului Democrat Liberal. A fost preşedinte, Comisia Juridică, de disciplină şi Imunităţi, Camera Deputaţilor, preşedinte Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, preşedinte, Comisia specială comună pentru dezbaterea în fond, în procedură de urgenţă, a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului civil şi a Codului de procedură civilă, preşedinte, Subcomisia de Cod civil şi Cod de procedură civilă, membru în Comisia comună specială pentru analizarea crizei intervenite în funcţionarea justiţiei. La 25 mai 2014 a fost ales în Parlamentul European pe listele Partidului Democrat Liberal. În 2019 a obținut un nou mandat în Parlamentul European, acesta fiind pe listele PNL.

Dan Motreanu

Prim-vicepreședinte PNL, Dan Motreanu este din 2019 și membru al Parlamentului European. A absolvit în anul 1995 Facultatea de Litere și Filozofie-Istorie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. După absolvirea facultății, a lucrat ca profesor de istorie și cultură civică la Alba Iulia (1995-1997) și ca redactor la ziarul Observator și corespondent al agenției de știri Mediafax în jud. Alba (1996-1997).

În anul 1997, este numit ca expert parlamentar. În paralel, își continuă și studiile, absolvind cursul postuniversitar la distanță de „Dezvoltare a Abilităților Antreprenoriale” organizat de Universitatea Neuchatel (Elveția) și de Fundația Româno-Elvețiană (1998). Între anii 1998-1999, urmează cursuri de pregătire privind derularea fondurilor europene organizate de Comisia Europeană. Apoi, în anul 2000, a absolvit cursuri postuniversitare la Facultatea de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, obținând diploma de „Manager în Administrația Publică”.

Sursă foto: media.pnl.ro
Sursă foto: media.pnl.ro

A fost deputat în perioada 2004-2016 (trei mandate). A obținut primul mandat pe listele Alianței DA, în circumscfripția București, iar pe următoarele două le-a câștigat în Călărași.

Din 2019 este membru al Parlamentului European, vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), membru al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO), membru al Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului și membru supleant al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI).

Rareș Bogdan

Rareș Bogdan este unul dintre cei 4 prim-vicepreședinți ai PNL și se află la orimul mandat de europarlamentar în Parlamentul European. A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a început să lucreze în presă în 2004, ca fondator al cotidianului Ziua de Cluj. A devenit apoi asociat cu postul de televiziune Realitatea TV.

Rares Bogdan
Sursa foto: captură video

Cine nu mai prinde loc

Mai mulți veterani din PNL ar urma să nu mai fie pe lista pentru Parlamentul European, urmând să fie primească locuri eligibile pentru parlamentarele din 2024. De exemplu, Mircea Hava, cu o activitate discretă la Bruxelles și Strasbourg, ar urma să primească un loc eligibil la Alba, pentru Parlamentul României. Un al doilea veteran și om care a și condus PNL e Vasile Blaga, căruia îi este pregătit un loc eligibil în Bihor, de senator.

Detalii AICI

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL