Lovitură a DIICOT: Gruparea fraților Caran, destructurată de anchetatori. Legăturile cu fotbalul

diicot - mascati
Sursa foto: Inquam / Octav Ganea

Lovitură de proporții a procurorilor DIICOT de la Structura Centrală care i-au ”săltat” joi, 23 noiembrie, pe cei trei frați care formează gruparea Caran.

”Din cercetările efectuate a rezultat că începând cu luna septembrie 2020 și până în prezent 3 făptuitori (frați), în calitate de lideri decizionali, au inițiat și constituit un grup infracțional bazat atât pe relații de rudenie, cât și prin afiliere sau alianțe (naș-fin, cumnați), specializat în comiterea de infracțiuni contra persoanei și contra patrimoniului în scopul impunerii în mediul infracțional al „renumelui” grupării infracționale (în detrimentul altor grupări infracționale), extinderii zonelor de influență atât pe raza municipiului București cât și la nivelul întregii țări, precum și pentru extinderea activității infracționale în străinătate, prin sprijinirea unor grupări specializate în infracțiuni informatice”, anunță procurorii DIICOT, potrivit newsonline.ro.

Surse judiciare au declarat pentru newsonline că cei trei frați vizați sunt Aurel Caran (foto, gsp.ro), Costel Caran și Emil Caran. Cel mai influent dintre ei este Aurel Caran, foarte apropiat de omul de afaceri Neluțu Varga, cel care controlează echipa de fotbal CFR Cluj. Gazeta Sporturilor a scris că Aurel Caran a și participat la petrecerile organizate de CFR Cluj. Numele de familie al celor trei frați este Răducan dar ei în sunt cunoscuți în spațiul public drept Caranii.

La gruparea fraților Caran au aderat și frații Foreman din Călărași, vizați și ei de perchezițiile DIICOT dar și unii din Craiova printre care Dumitru Gheorghe zis Romeo ( din grupul lui Florian Tudor zis Rechinu).

Citiți mai jos comunicatul DIICOT

La data de 23.11.2023, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale, cu sprijinul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciile Grupuri Infracționale Violente și Serviciul de Investigații Criminale, Serviciile de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Dolj, Gorj, Timiș și Brăila, Direcției Generale Anticorupție, Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş” și Brigăzilor Speciale de Intervenție din județele Dolj, Gorj, Brăila și Timiș, au pus în aplicare 84 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Dolj, Gorj, Timiș și Brăila într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, tentativă de omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, proxenetism, spălarea banilor, dare și luare de mită, trafic de influență, organizarea ilegală a jocurilor de noroc, înșelăciune, fals în declarații, fals intelectual, uz de fals, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și rele tratamente aplicate minorului.

Din cercetările efectuate a rezultat că începând cu luna septembrie 2020 și până în prezent 3 făptuitori (frați), în calitate de lideri decizionali, au inițiat și constituit un grup infracțional bazat atât pe relații de rudenie, cât și prin afiliere sau alianțe (naș-fin, cumnați), specializat în comiterea de infracțiuni contra persoanei și contra patrimoniului în scopul impunerii în mediul infracțional al „renumelui” grupării infracționale (în detrimentul altor grupări infracționale), extinderii zonelor de influență atât pe raza municipiului București cât și la nivelul întregii țări, precum și pentru extinderea activității infracționale în străinătate, prin sprijinirea unor grupări specializate în infracțiuni informatice.

În vederea atingerii scopului propus, încă din momentul constituirii, cei trei lideri decizionali au atras mai mulți membri (persoane cu un fizic impunător și comportament violent), pentru a-i însoți zilnic, atât pentru preîntâmpinarea escaladării unor conflicte cu grupări rivale, cât și în vederea unei expuneri cât mai puternice sub aspect numeric a membrilor grupului infracțional în zonele care prezentau interes pentru impunerea influenței ( centrul și nordul Capitalei, stațiunea Mamaia Nord în sezonul estival ș.a.).

În urma probatoriului administrat a rezultat faptul că la gruparea infracțională a aderat o altă grupare specializată în comiterea de infracțiuni informatice pe teritoriul SUA, având ca scop transportul sumelor de bani ilicite pe teritoriul României.

Astfel, în perioada decembrie 2020 – noiembrie 2021, pe raza municipiului Rovinari, trei făptuitori au constituit un grup infracțional organizat în vederea săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor, în care au atras mai mulți membrii (aderenți și sprijinitori) aceștia având roluri stabilite de liderii grupului în funcție de abilitățile demonstrate ale fiecăruia ( intelectuale ori în conducerea autoturismelor), scopul fiind acela de a transporta sume foarte mari de bani de pe teritoriul Țărilor de Jos pe teritoriul României. Liderul percepea comision din suma de bani transportată, iar ceilalți membri erau remunerați pentru fiecare transport efectuat, aceștia cunoscând faptul că banii provin din săvârșirea unor infracțiuni informatice tip skimming de către membrii grupului infracțional organizat care acționa pe teritoriul SUA.
Prejudiciul produs în perioada mai-octombrie 2021 se ridică la de 1.756.284 de USD .

În intervalul septembrie 2020 – octombrie 2021 liderul grupului infracțional a acumulat în contul aferent portofelului electronic aproximativ 7.000.000 USD în depozite și aproximativ 8.000.000 USD în retrageri, bani introduși în circuitul civil și utilizați ca provenind din surse licite, fiind cunoscută originea ilicită a acestora.

De asemenea, sumele de bani reciclate au fost învestite în autoturisme, imobile, societăți comerciale, fermă de minat cryptomonede, drepturile de proprietate aflându-se în patrimoniile membrilor grupului ori ale unor persoane interpuse.

Totodată, s-a reținut că în perioada februarie – aprilie 2021, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunii de trafic de persoane, iar în vederea atingerii scopului propus membrii acestuia au recrutat și adăpostit mai multe femei, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora ( situația financiară precară , minori în întreținere, asigurarea mijloacelor materiale de subzistență pentru întreaga familie) în scopul exploatării prin obligarea la practicarea prostituției și alte forme de exploatare sexuală (practicarea de dansuri tip streptease) în incinta unui club aflat în sectorul 1 al municipiului București.

Aceștia le-au impus persoanelor de sex feminin să întrețină atmosfera cu clienții clubului (prin dansuri, inclusiv nud), obținând sume importante în urma consumației .

Întrucât, nu erau remunerate pentru activitatea desfășurată de către administratorii în fapt ai clubului, au fost constrânse să întrețină raporturi și acte sexuale, precum și masaj erotic în camerele special amenajate și puse la dispoziție de către suspecți, acesta fiind singurul mod prin care puteau să câștige foloase patrimoniale în cadrul clubului respectiv.

Activitățile de urmărire penală au fost realizate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală și Inspectoratului General al Poliției Române, Direcția de Investigații Criminale.
Audierile se vor desfășura la sediul DIICOT – Structura Centrală.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL