Lux pe burta goală; Cum Rizea mânca și se îmbrăca pe datorie și se împrumuta în tot orașul

Sursa foto: Facebook

Trăia singur – nici soția, nici amanta nu erau lângă el. Purta haine scumpe și nu ieșea niciodată din curte fără bodyguarzi. Lua micul dejun într-un un local din centrul orașului, apoi se îndrepta spre una dintre judecătorii. După procese, pe la ora prânzului, mânca la un restaurant fițos, unde zăbovea ore în șir pe TikTok sau discuta cu tot felul de persoane. Pe urmă își vizita iubita sau mergea la oficiu, unde modera o așa-zisă emisiune televizată. De regulă, se certa cu toți. Și așa era zi de zi, povestesc fostele sale gărzi de corp, care totuși n-au înțeles cum acest om făcea bani, dacă de fapt nu se ocupa cu nimic. Pe de altă parte, mulți moldoveni se plâng astăzi că respectivul i-a amăgit de sume importante de bani.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, deținut în prezent la penitenciarul Rahova, a obținut cetățenia moldovenească în 2017 și s-a refugiat la Chișinău cu o lună înainte de a fi condamnat în România la 4 ani și 8 luni de pușcărie pentru trafic de influență, spălare de bani și influențare a martorilor. Supărat pe justiția de la București, el a declarat ulterior că România caută să îngenuncheze R. Moldova prin proiectul de reunificare a statelor românești.

Dar înainte de a vorbi despre șederea sa la Chișinău, să vedem cu ce se ocupa Rizea la el acasă. În dosarul care l-a băgat la ocnă, era acuzat că a pretins de la un om de afaceri 300 000 de euro pentru a interveni pe lângă autorități în scopul rezolvării unor interese personale și că a deturnat din fondurile europene peste 1 000 000 de euro în anii 2004-2006, când era director general al Agenției Naționale pentru Sprijinirea Inițiativelor Tinerilor. Această sumă era destinată pentru renovarea unui centru de odihnă pentru persoanele cu dizabilități de la Eforie Sud, dar, în urma încheierii unor contracte frauduloase, a ajuns la unele companii ale așa-zisei soacre a funcționarului, Jana Sterian, implicată în mai multe scheme oculte dirijate de fostul deputat. Menționăm că femeia în cauză era prezentată de către Rizea drept mamă vitregă a soției sale.

Un alt milion de euro a ajuns în buzunarele controversatului politician după ce acesta a vândut toate proprietățile din România ale fratelui său Bogdan, care muncește în Spania, și a pus mâna inclusiv pe banii din conturile mamei sale. Despre aceasta Bogdan Rizea a povestit presei române în 2011, când a depus un denunț în această privință la Parchetul General de la București. În replică, fostul deputat a declarat că fratele său este bolnav psihic.

Alteori, Rizea se mulțumea și cu sume mai mici. Presa de peste Prut anunța că, în 2016, fiind candidat la parlamentare, el a chefuit la un hotel din Vaslui, unde nu a achitat în jur de 2000 de euro. Mai târziu, ar fi plecat cu niște prieteni la odihnă la Monte Carlo, fără să plătească 4000 de euro pentru zece bilete de avion. Atât personalul hotelului, cât și directorul agenției de turism, care i-a dat biletele pe gratis, au recunoscut că s-au bazat pe încredere. Ei nu au mai putut să-și recupereze banii, fiindcă Rizea avea înscris pe numele său doar un loc de parcare. Și asta în timp ce conducea un Ferrari de 200 000 de euro și un Mercedes de 100 000 de euro și avea companii înregistrate pe numele mamei și al șoferului său.

Conform portalului instanțelor de judecată de peste Prut, în mai multe dosare cu privire la tranzacțiile suspecte ale familiei fostului deputat este implicată și soția sa, Josette Ane Marie Rizea, anterior Niculina Ana Maria Suditu. De fapt, și Cristian Rizea are mai multe identități. Devenind cetățean al R. Moldova, în 2019, el și-a schimbat numele în Mihai Cristian Luigi.

jurnal.md

Cine și de ce i-a acordat cetățenia moldovenească deocamdată nu e clar. Din declarațiile sale se înțelege că la început s-a aflat în relații bune cu Vlad Plahotniuc, iar mai târziu s-au certat. Poate că oligarhul l-ar fi ajutat în acest sens, dacă președintele de atunci, Igor Dodon, nu minte când spune că nu știa nimic despre aceasta. Oricum, pe 3 noiembrie 2020, Dodon i-a retras cetățenia, după care Rizea a petrecut șase luni la penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Era acuzat că a obținut cetățenia ilegal, ascunzând de autoritățile noastre problemele sale cu justiția din România. În cele din urmă, a fost declarat indezirabil pe teritoriul R. Moldova, fiind extrădat peste Prut la 27 aprilie 2023.

Mutându-se cu traiul la noi, Rizea a avut grijă să-și ascundă bunurile exact ca și în România, situație care îl asigura că nu are ce pierde în cazul unor litigii. Astfel, în noiembrie 2018, el ar fi încheiat cu soția sa un contract prin care primea ca împrumut de la ea 120 000 de euro pe termen de zece ani și se obliga să pună în gaj o mașină Range Rover, fabricată în 2016. Documentul, semnat chipurile la Frankfurt, nu este autentificat la notar, nici semnat de o terță persoană. Iar în martie 2019, fugarul din România și-a gajat către nevastă somptuosul său automobil, printr-un act notarial.

 

jurnal.md
jurnal.md

 

La Chișinău, familia Rizea a trăit la chirie până în 2021, când și-a cumpărat o casă cu trei nivele într-un cartier select, pe strada Cireșilor. Conform actelor cadastrale, imobilul are 157,8 metri pătrați, însă agenții imobiliari îi estimează suprafața la 450 de metri pătrați. Oficial, palatul este înscris pe Josette Ane Marie Rizea.

jurnal.md
jurnal.md

 

După achiziția respectivă, soția lui Rizea a plecat în SUA, dar a păstrat legătura cu el. Despre aceasta vorbesc persoane din anturajul fostului deputat PSD, care precizează că despărțirea celor doi s-ar fi produs din cauza unei relații extraconjugale a fugarului cu o tânără, căreia îi vom zice Alla (numele e schimbat la solicitarea ei). De fapt, mulți dintre cei care au avut legături cu Rizea și au discutat cu echipa Jurnal.md ne-au rugat să nu le face publice numele, motivând fie că le este fie frică de el, fie le e rușine că s-au lăsat atrași în jocurile sale.

Aceleași surse afirmă că, înainte de a se refugia în Moldova, ex-deputatul român ar fi împrumutat sume uriașe de bani de la unii oameni de afaceri din România, pe care ulterior i-ar fi batjocorit cu vârf și îndesat în ieșirile sale publice.

Ceva similar s-a întâmplat și cu Vladimir Dachi, președinte al Partidului „NOI”, cu care Rizea s-a lansat în politica moldovenească în 2021. Amintim că, întrebat de presă de unde are atâta bănet, fugarul spunea că trăiește din veniturile dobândite în urma unor investiții în criptovalută, din care și-ar fi cumpărat și casa. Însă, în 2022, Dachi s-a plâns la procuratură că i-ar fi dat cu împrumut lui Rizea, în mai multe tranșe, 315 000 de euro pentru procurarea casei și 78 000 de euro pentru necesitățile familiei sale. Potrivit denunțătorului, cei doi au ajuns la un acord ca imobilul să fie înregistrat pe numele său până la stingerea datoriei, însă Rizea a făcut abstracție de această înțelegere, dar și s-a eschivat să semneze recipisele, invocând diferite motive. Dimpotrivă, specifica liderul de partid, imediat cum a pus mâna pe bani, fugarul nu-i mai răspundea la telefon și a început să-i aducă acuzații grave că ar sprijini Rusia în războiul din Ucraina.

În urma denunțului lui Dachi, la 26 august 2022, Inspectoratul de Poliție Centru al Direcției de Poliție Chișinău a intentat un dosar penal de escrocherie contra lui Mihai Cristian Luigi.

Odată declanșat acest conflict, Rizea și-a găsit o altă persoană de încredere – omul de afaceri Petru Ciobanu (numele este schimbat). Acesta relatează că l-a cunoscut pe fostul deputat PSD la începutul anului 2022, într-un restaurant din Chișinău, și la prima vedere i s-a părut a fi un om treabă. A fost invitat și în palatul de pe str. Cireșilor, unde fugarul i-a spus că intenționează să lanseze o televiziune și are nevoie de investiții. Și i-a promis, în cazul în care accepta să-l ajute, o funcție importantă la noul post TV și 25% din acțiunile afacerii. Totodată, Rizea se angaja să investească și el jumătate de milion de euro, dar numai după ce-și va vinde „proprietățile din România”.

În scurt timp după ce au bătut palma, Ciobanu i-ar fi dat noului său „partener de afaceri” 33 000 de euro. El remarcă însă că lucrurile stăteau pe loc, iar când i-a cerut acestuia socoteală a primit înapoi doar vreo 5000 de euro și asigurări că în curând își va ameliora situația financiară. Așa a venit sfârșitul anului trecut, când Rizea l-a rugat să-i împrumute 100 000 de euro pentru o mașină nouă și alte 100 000 de euro pentru a procura tehnică TV.

 

jurnal.md

El se punea în genunchi și te ruga, încât îți provoca mila și îl ajutaiA venit cu această rugăminte tocmai când soția i se afla la Chișinău. Pentru că oficial el nu avea bunuri, am fost de acord să-i împrumut banii doar soției, în bază de contract. Suma pentru mașină mi-a întors-o, căci achiziția nu a mai avut loc și el voia să se arate de bună credință. Celelalte o sută de mii mi-a spus mai târziu că le-a transmis soției în SUA, unde exista aparataj mai ieftinDar trece o lună, jumătate de an, trece un an și nu văd nici bani, nici tehnică. Pe urmă zice că a cumpărat tehnica, însă trebuie să o vândă și să ia alta mai performantă.

Între timp, cerea alți bani de la mine. Dacă, de pildă, îi împrumutam zece mii, putea să-mi întoarcă doar trei mii. Apoi a zis că degrabă soția sa va vinde „proprietățile din România” și se va achita cu mine. Doar mai târziu am priceput că el se declara miliardar, deși nu avea niciun leu în buzunar, și din banii meu trăiau bine mersi el și nevastă-sa. Iar povestea cu „proprietățile din România” a fost spusă multor oameni pe care-i amăgea de bani”, mărturisește omul de afaceri.

Căutând să afle ce reprezintă „proprietățile din România” ale fugarului, Petru Ciobanu a trecut Prutul. El recunoaște că a rămas stupefiat, când a constatat că era vorba despre vechiul hotelul abandonat de la Eforie Sud, obținut pe căi ilegale de către Rizea, și de un apartament deja înstrăinat, ambele imobile aflându-se în litigiu și sub sechestru.

 

jurnal.md

 

L-am crezut până atunci… El numai minciuni spunea și trăia înșelând oamenii. Am mai aflat că anterior a vândut aceste „proprietăți” de două, trei ori și că ele figurează în dosare penale. Iar după ce a fost arestat, m-a anunțat că a găsit pe cineva, care era gata să cumpere ambele „proprietăți” cu 170 de mii de euro, deși ele costă 700 de mii de euro. Mă ruga să le vând eu și-mi promitea 120 de mii din această sumă. „Cum să le vinzi, dacă nu-s ale tale și se află sub sechestru?”, l-am întrebat. M-a dat gata când a răspuns că le vinde ca bunuri litigioase. Adică cumpărătorul poate deveni proprietar numai după finalizarea dosarelor și doar în cazul în care sentința va fi favorabilă dlui Rizea… I-am spus că asta-i escrocherie și nu mă implic. Însă asta era metoda lui. Te invita la restaurant, apoi la el acasă, ca să te convingă să-i dai bani în schimbul „proprietăților din România”, conchide Ciobanu.

Și unui moldovean din SUA, care de asemenea a solicitat anonimatul, i s-ar fi promis „proprietățile” în momentul în care a fost de acord să investească în televiziunea lui Rizea la început câte 3 mii de dolari pe lună, apoi câte 10 mii.

Îmi promitea o afacere prosperă și funcția de director general la televiziune. Spunea că are niște proprietăți în România, pe care mi le băga pe gât în schimbul banilorCând l-am înțeles, am rupt legăturile cu el”, adaugă sursa.

După ce fugarul a fost extrădat în România, nevasta sa a plecat la București. Atunci Petru Ciobanu și-a cerut stăruitor datoria și deținutul de la Rahova, probabil pentru a nu-și strica toate relațiile la Chișinău, ar fi mers la un compromis. Astfel, el și soția sa i-au încredințat lui Ciobanu, printr-o procură, să administreze palatul de pe str. Cireșilor.

În situația creată, pentru a-și întoarce cumva banii, omul de afaceri s-a văzut nevoit să achite și datoria de 60 000 de lei a pușcăriașului pentru serviciile comunale și să dea imobilul în chirie.

Totodată, Ciobanu a acționat-o în judecată pe Josette Ane Marie Rizea, solicitând restituirea celor 100 000 de euro. Printr-o încheiere din 5 iulie, Judecătoria Chișinău, sediu Centru, a aplicat sechestru pe bunurile femeii din R. Moldova, printre care se numărau mașina, casa și lucrurile din ea.

 

jurnal.md
jurnal.md

 

Iar PCCOCS, care gestionează un dosar penal de spălare de bani cu implicarea lui Rizea, i-a transmis temporar casa în gestiune lui Ciobanu.

După această întorsătură neașteptată, subliniază omul de afaceri, deținutul și nevasta sa au trimis diferiți soli la Chișinău, cu scopul de a ridica ilegal lucrurile din casă.

Într-o zi, a apărut la poartă un necunoscut. Dl Rizea m-a rugat la telefon să-i dau mobila, dar n-am fost de acord. Apoi a venit o femeie cu o altă procură de la dna Jossette, care făcea gălăgie și căuta să intre. Am chemat poliția și ea a mințit că procurorii i-au permis să ia bunurile din casă. Pentru că nu i s-a permis, a venit și a doua zi. Atunci am invitat la fața locului și procurorii”, spune Ciobanu.

În orice caz, musafira nepoftită nu a cedat. Ea a mers la „Moldovagaz” și a solicitat debranșarea casei de la conducta de gaze. Cerere i-a fost însă trecută cu vederea după ce Petru Ciobanu a prezentat companiei moldo-ruse actele emise de către instanța de judecată și procurori, care nu-i acordau soției lui Rizea niciun drept asupra imobilului.

Petru Ciobanu spune că s-ar mulțimi de i s-ar fi întoarse măcar cele o sută de mii de euro pe care le cere în judecată, deoarece Rizea l-ar fi jecmănit și în alte cazuri. Bunăoară, anul trecut fugarul l-ar fi rugat să găsească niște meșteri pentru a face reparație într-un apartament din centrul capitalei, cu suprafața de 165 de metri pătrați, pe care el se obliga să-i plătească. Potrivit lăcătușului Victor Roșca, timp de șase luni cât au durat lucrările, Rizea trecea pe la ei și le promitea că degrabă își vor primi banii. Dar nu s-a ținut de cuvânt nici de data aceasta și tot Ciobanu ar fi achitat 15 000 de euro pentru muncitori și pentru materialele de construcție.

Eram patru persoane și dl Rizea ne spunea toată vremea că nu are bani acum, dar o să se ne plătească peste o săptămână sau peste două… Vorbea convingător și îl credeam, mă rog, era persoană publică. Chiar îl apreciam din unele puncte de vedere, dar el ne-a amăgit. Din cele nouă mii de euro pe care el ni le datora, dl Ciobanu a putut să ne plătească doar șapte mii”, spune lăcătușul.

După încheierea reparației, Rizea, cu numele Mihai Cristian, a comandat de la o companie, deja de unul singur, nouă uși pentru interiorul apartamentului, care valorau peste 4000 de euro și pentru care de asemenea nu a plătit.

jurnal.md

 

Igor Burlacu, administratorul firmei care a instalat ușile, susține că angajații săi au încercat după aceasta de mai multe ori să le demonteze, însă Alla, fosta amantă a lui Rizea și proprietara de jure a apartamentului în cauză, le-ar fi încurcat planurile.

Am pus ușile, bazându-mă pe încredere în dl Rizea. El mă ruga să mai aștept cu banii: „Hai că săptămâna viitoare, hai că cealaltă, hai peste două săptămâni”, dar totodată tergiversa la nesfârșit încheierea contractului. Așa a trecut un an. Echipa noastră a fost o dată să scoată ușile, dar a sunat dl Rizea din închisoare și ne-a rugat frumos să mai așteptăm două săptămâni. Noi iar l-am crezut, dar plata nu am mai primit-o. Proprietara apartamentului ne-a spus că putem demonta ușile oricând, dar de vreo două luni nu ne răspunde la apeluri. Față de ea nu avem pretenții, căci nu ea a făcut comanda. Vrem doar să ne permită să luăm ușile”, conchide Burlacu.

Solicitată de Jurnal.md, Alla a declarat că a primit acest apartament de la primul său soț, cu care ar fi divorțat, deși în realitate procesul de divorț încă durează. Ea a negat că știe ceva despre datoriile lui Rizea pentru reparația locuinței, dar a recunoscut că acesta are împrumuturi nerambursate față de multe persoane. A doua zi după această discuție, Alla ne-a telefonat și ne-a spus deja că responsabil de plata lucrărilor în apartamentul său a fost Petru Ciobanu. Cât privește ușile, femeia a spus că este gata să le cedeze.

Eu cu dl Cristian nu comunic de foarte mult timp, slavă Domnului. Și cred că niciodată nu o să mai apară în viața noastră, căci, în afară de murdării, el nu poate să aducă nimic bun în viață și pe lumeDumnealui a insistat să facă măcar ceva bine în viață și să mă ajute să pun ușile. Persoana de la compania dată m-a asigurat că au fost achitate. Dacă doresc, pot să vină și să le ia în baza unui act de primire-predare. Nu am bani să le plătesc, căci am de crescut trei copii”, a adăugat proprietara apartamentului.

Cu toate că vorbește foarte critic despre Rizea, în scurt timp după reținerea acestuia, Alla a solicitat judecătorilor să anuleze actul de extrădare, invocând dreptul copiilor de a fi îngrijiți de părinții lor. Când i-am cerut explicații, ea s-a prefăcut că nu înțelege despre ce vorbim, apoi a dat de înțeles că are un copil cu deținutul de la Rahova:

Unica chestie care m-a rugat dl Cristian a fost să-i dau posibilitatea să vină în Moldova, fiindcă își făcea griji pentru viața lui. Am făcut acest puțin pentru copilul meu, care e parte din sângele lui. Altceva nu țin minte, căci el pentru copil nu a făcut decât probleme. El nu este tată, e o satanăCât am pătimit eu de la el nu știu dacă a pătimit cineva. Și el merită tot ce a pățit”.

Până și foștii angajați ai lui Rizea de la Chișinău își caută astăzi dreptatea, chiar dacă datoriile pușcăriașului față de ei sunt semnificativ mai mici decât în cazurile de mai sus. Un student, care a rugat să nu-i publicăm numele, povestește a muncit două luni ca editor de imagine la pretinsa televiziune a lui Rizea, dar nu a fost remunerat. Ba chiar a pierdut și mai mulți bani, remarcă el, după ce șeful l-a rugat într-o zi să ducă la reparație mașina „prietenei” sale Alla.

Părea a fi un om adecvat, foarte amabil și bun. Când mașina era gata, mi-a spus: „Plătește tu, te rog, că am să-ți dau banii mâine”. Ok, am plătit din buzunarul meu 2800 de lei, după care îl întrebam în fiecare seară: „Dle Rizea, când îmi dați banii?”. El spunea că mâine, și iar mâine, și nu mi-a dat nimic. Nici salariul pentru două luni, în sumă de 12 000 de lei, nu mi l-a achitat. Zicea că n-are bani, dar umbla pe la restaurante scumpe și cumpăra flori pentru doamne. Acum am decis să depunem o plângere la poliție, împreună cu foștii mei colegi”, specifică tânărul.

 

jurnal.md

La rândul său, Alla spune că nu știe nimic despre înțelegerea lui Rizea cu acest tânăr.

Menajul în casa de pe str. Cireșilor era făcut de Carolina Cemortan, o femeie care duce un trai modest într-un sat din Dubăsari. Deținutul i-a rămas dator și ei, cu 1700 de lei – bani pe care ea îi aștepta cu sufletul la gură pentru a-și procura lemne de foc. Cu toate acestea, Rizea a venit din închisoare cu o propunere neașteptată pentru ea.

M-a sunat și mi-a spus că e plecat din țară și că o să-mi transmită banii, dar tot așa umblă cu amăgeala, chiar dacă i-am spus că stau în casă cu un copilul mic și fără lemne. Mă ruga să-i fac curat mai departe, dar n-am de gând. Nu mai am încredere în ei. Gata, a murit încrederea”, oftează dezamăgită menajera.

Rizea avea la Chișinău câte trei bodyguarzi. Unul dintre aceștia, Eugen Clobuțchi, atrage atenția că fostul său șef își pierdea zilele pe nimic și aproape niciodată nu avea bani cash. Zi de zi, umbla pe la judecăți și de obicei lua masa fie la un restaurant, fie la o pizzerie, ambele foarte scumpe, unde achita consumația cu întârziere, pentru o lună sau două. La fel plătea și florile. În rest, subliniază sursa, își vizită amanta, își făcea emisiunea și profita din plin de munca celorlalți. Însă, indiferent de circumstanțe, stătea de dimineață până seara pe TikTok.

Foarte mulți îl căutau. Nu a plătit nici celor care i-au făcut reparație acasă, nici celor care i-au instalat decorații în curte de Revelion, nici băiatului care i-a pus camere video. Băiatul și-a primit banii numai după ce i-a deconectat camerele. Ăsta e caracterul lui – să se certe și să mintă. Se sfădea cu toți, chiar și cu fetele”, spune bărbatul.

Mai mult, Rizea ar fi rămas dator cu bani și bodyguarzilor săi.

Nu ne achita salariul deplin, ci în rate și ne este dator cu aproape 20 de mii de lei. Avea datorii și față de un băiat care a lucrat în pază până la noi. În afară de aceasta, noi începeam lucrul în zori și îl terminam câteodată în plină noapte. Trebuia să ne achite taxiul, dar ne spunea să plătim noi, că nu are bani. Uneori îi achitam și lui taxiul, când consuma alcool și nu se urca la volan. Achitam și consumația în localuri mai ieftine, și cafeaua pe care el o bea duminică în parcul Valea Morilor, unde se plimba. El permanent zicea că trebuie să vină bani, dar nu înțelegeam de unde, dacă nu avea nicio ocupație. Stătea permanent pe TikTok și nu pricepeam ce scop are în viață”, afirmă Clobuțchi.

El și mânca pe TikTok. Nu știu cum făcea bani, căci de pe TikTok precis nu câștiga sume mariBănuiesc că îl sponsoriza cineva”, presupune David Volodin, un alt bodyguard al deținutului.

 

jurnal.md

Pe 27 aprilie, când poliția l-a încătușat pe Rizea pentru a-l transmite autorităților române, el ieșea cu Eugen Clobuțchi dintr-un magazin din centrul orașului, de unde luase pe datorie niște fructe. După reținere, mașina sa a rămas la garda de corp. Acesta, împreună cu Volodin, ar fi lăsat automobilul în grija lui Petru Ciobanu. Dar peste două luni, când gărzile de corp au cerut insistent să li se achite restanțele la salarii, pușcăriașul i-a denunțat că i-ar fi furat chipiul și alte lucruri din mașină.

În mașină era și un telefon de vreo două mii de euro, și ochelari scumpi, dar nu am atins nimic. Am predat totul dlui Ciobanu, ca persoană de încredere a dlui Rizea. Acesta a depus plângere pe noi, ca să nu ne plătească. Și despre băieții care i-au făcut reparație în casă, a născocit că au vrut să-i fure ceva și nu i-a plătit”, menționează bodyguardul.

Pe 27 aprilie, când poliția l-a încătușat pe Rizea pentru a-l transmite autorităților române, el ieșea cu Eugen Clobuțchi dintr-un magazin din centrul orașului, de unde luase pe datorie niște fructe. După reținere, mașina sa a rămas la garda de corp. Acesta, împreună cu Volodin, ar fi lăsat automobilul în grija lui Petru Ciobanu. Dar peste două luni, când gărzile de corp au cerut insistent să li se achite restanțele la salarii, pușcăriașul i-a denunțat că i-ar fi furat chipiul și alte lucruri din mașină.

În mașină era și un telefon de vreo două mii de euro, și ochelari scumpi, dar nu am atins nimic. Am predat totul dlui Ciobanu, ca persoană de încredere a dlui Rizea. Acesta a depus plângere pe noi, ca să nu ne plătească. Și despre băieții care i-au făcut reparație în casă, a născocit că au vrut să-i fure ceva și nu i-a plătit”, menționează bodyguardul.

Cum un om plin de datorii până peste cap era în stare să-și cumpere haine de la companiile de brand, cu care apărea în public? Potrivit lui Clobuțchi, Rizea se lăuda că ar fi proprietarul unui magazin italian de haine din sectorul Râșcani al capitalei, unde atunci când mergea intra direct la administrație.

Solicitat de Jurnal.md, Ruslan Pitușcan, directorul magazinului de haine, a explicat că Rizea se impunea, fără acordul său, să facă publicitate magazinului, în schimbul hainelor foarte scumpe.

 

jurnal.md

 

La început achita, nu erau întrebări. După asta lua lucruri pe datorie, apoi venea, plătea numai o parte din bani și lua alte haine. Zicea că-i trebuie urgent la emisiune un costum de o anumită culoare și promitea că degrabă va achita totul, căci va primi un transfer. Sau se băga cu de-a sila să-mi facă reclamă, ca să-i scad din datorie, deși i-am spus că nu am nevoie de așa ceva. Îl găseam uneori cum transmitea live filmări cu hainele pe care apoi și le lua. Îi spuneam că oricum va trebui să plătească, dar el tot amâna plățile. Asta e escrocherie, ce pot să spun?”, constată directorul.

Pitușcan nu a dorit să ne aducă la cunoștință suma totală a datoriilor lui Rizea la magazinul său, însă din alte surse am aflat că este vorba de 21 710 de euro.

jurnal.md

Dar asta nu a fost totul. Controversatul politician lua mărfuri scumpe pe degeaba și din alte părți. La un alt magazin de brand, el și-a însușit un costum femeiesc de 11 025 de lei. Responsabilii de la magazin sunt scumpi la vorbă cu privire la acest subiect, în schimb Petru Ciobanu afirmă că Rizea își lua haine de la aceștia, după ce i-ar fi șantajat că va anunța la „emisiunea” sa că ei ar comite devieri fiscale.

Nici asta nu a fost totul. Bodyguardul David Volodin dă de înțeles că Rizea își și spăla hainele în același fel:

El și la spălătoria de haine promitea că se va achita data viitoare. Până la urmă, în cel mai bun caz, achita doar o parte din sumă și rămânea dator peste tot”.

Aventurile lui Rizea au ajuns și la Universitatea de Stat. Presa scria că, în august 2022, el s-a înscris la cursuri de masterat la USM, dar nu a achitat contractul de studii de 8000 de lei. Peste mai puțin de o lună, a fost exmatriculat, pentru că a prezentat un buletin de identitate nevalabil, după ce i-a fost retrasă cetățenia moldovenească. În toamna aceluiași an, fugarul s-a ales cu o contravenție după ce a intrat abuziv în biroul rectorului Igor Șarov și acesta a chemat poliția. În cele din urmă, Rizea a învinuit conducerea universității de hărțuială și corupție.

Jurnal.md a solicitat de la PCCOCS informații despre numărul dosarelor în care sunt acuzați Cristian Mihai (Rizea) și Josette Ane Marie Rizea. Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al instituției, ne-a comunicat doar că procurorii cercetează „inclusiv acțiunile numitului într-o cauză pornită privind spălarea de bani”.

Astăzi, Cristian Rizea se declară victimă a guvernărilor de la București și Chișinău. Pe 25 noiembrie, peste șapte luni de arest, el a postat următorul mesaj pe Telegram:

Dragi prieteni din Moldova și România, iată că au trecut deja 7 luni de când actuala guvernare de la Chișinău a decis să mă răpească de pe stradă, folosind aceleași metode KGB-iste ca și predecesorii lor. Tocmai Maia Sandu, care în campania prezidențială din 2020 șuiera cu mânie proletară expulzarea ilegală a profesorilor turci de către Igor Dodon, promițând că așa ceva nu se va mai întâmpla niciodată, iată că tocmai ea a ajuns ca, după nici trei ani, să facă același lucru cu mine – Cristian Rizea, cel care a sprijinit-o atât la alegerile parlamentare din 2021, cât și ulterior. Dar, din păcate, așa cum știm cu toții, nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. Nu-i așa, prieteni?

Solicitat de echipa noastră, Sergiu Barbăneagră, avocatul lui Rizea de la Chișinău, nu a confirmat, nici nu a infirmat mulțimea de datorii pe care clientul său le-a acumulat în R. Moldova. El ne-a asigurat că-i va transmite deținutului întrebările noastre, dar deocamdată nu a revenit cu un răspuns.

La rândul său, Josette Ane Marie Rizea are telefonul închis. Am întrebat-o printr-un mesaj pe rețelele sociale dacă familia sa are de gând să restituie datoriile din țara noastă, dar nici ea nu ne-a răspuns.

Ce căuta Cristian Rizea zilnic pe la judecăți? De regulă, el contesta în instanță sumedenia de procese-verbale de contravenție, pe care i le întocmea poliția pe fapte de huliganism, opunere de rezistență, sustragere de bunuri din avutul proprietarilor, încălcare a regulilor de circulație rutieră, calomnie și limbaj licențios la adresa celor din jur. E adevărat că, în unele cazuri, contestațiile sale au fost admise. Totodată, el figurează în multe cauze civile pornite pentru neachitarea amenzilor sau pentru defăimare, în care politicieni, jurnaliști, oameni de afaceri, avocați și polițiști îi cer să dezmintă informațiile insultătoare lansate în privința lor în cadrul „emisiunii Spovedania lui Rizea” și să le achite prejudicii morale.

P.S. Înainte de a publica acest material, am aflat despre o altă schemă, mult mai perfidă și inumană, prin care Cristian Mihai (Rizea) ar fi jefuit oamenii de bani. Jurnal.md va documenta această informație și, dacă se va adeveri, vom reveni la acest subiect.

Investigația fost realizată în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL