MACEDONIA – Angajați acuzați că au furat medicamente pentru a le vinde pe piața neagră

Mii de persoane au protestat luni în fața sediului guvernului de la Skopje, în legătură cu acuzațiile potrivit cărora pacienții unui spital de stat de oncologie au fost privați de tratamente vitale din cauză că personalul a furat medicamentele scumpe pentru a le vinde pe piața neagră.

Manifestanții au cerut demisia ministrului Sănătății și a conducerii spitalului. Printre protestatari s-au aflat mai multe persoane care au declarat că rudele lor au murit după ce li s-au administrat medicamente placebo în loc de chimioterapia adecvată, întrucât medicamentele scumpe fuseseră furate, relatează AP.

Guvernul și oficialii spitalului au încercat să asigure publicul că pacienții bolnavi de cancer nu sunt în pericol, însă procurorii au demarat o investigație cu privire la aceste afirmații.

Premierul Dimitar Kovachevski a declarat luni că „înțelege furia și indignarea oamenilor”, dar a adăugat că nu ar trebui să fie învinuit întregul sistem de sănătate de stat.

Scandalul a izbucnit în urmă cu câteva luni, în urma unei serii de articole privind presupusa schemă. În luna mai, poliția a arestat o asistentă de la spitalul din Skopje surprinsă de camerele de supraveghere în timp ce scotea din clădire medicamente împotriva cancerului și a acuzat-o că le fură pentru a le vinde pe piața neagră.

Vineri, poliția a efectuat un raid la spital și la locuințele a doi membri ai personalului, confiscând documente și calculatoare. Nu au fost efectuate arestări și nu au fost formulate acuzații.

Ministrul Sănătății, Fatmir Mexhiti, și directorul spitalului, Violeta Klisarova, au declarat luni reporterilor din Skopje că pacienții sunt în siguranță.

Klisarova a declarat că, de la arestarea asistentei, protocoalele spitalului au fost revizuite, iar accesul personalului la medicamentele pentru cancer a fost restricționat.

Președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, și-a exprimat luni speranța că ancheta va duce la „pedepsirea corespunzătoare” a celor găsiți vinovați, adăugând că sistemul de sănătate de stat a dezamăgit publicul.

„Este timpul ca sistemul să confirme că suntem capabili să facem față formelor grave de crimă organizată și corupție și să punem capăt culturii impunității pentru încălcări grave ale legilor”, a declarat biroul lui Pendarovski într-o declarație.

Principalul partid conservator de opoziție, VMRO-DPMNE, a cerut demisia guvernului – o cerere pe care o solicită de luni de zile din cauza unei dispute privind modificările constituționale propuse, care ar extinde lista oficială a minorităților etnice din țară.

Credit foto: APNews.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL