Manifestaţii în Europa şi SUA pentru a aduce un omagiu principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi

Sursă foto: dzen / Alexei Navalnîi

Sute de oameni, mulţi dintre ei emigranţi ruşi, s-au adunat vineri seară în întreaga Europă şi în SUA, adesea în faţa ambasadelor ruse, pentru a aduce un omagiu adversarului numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a cărui moarte în închisoare a fost anunţată în aceeaşi zi de Moscova, informează AFP.

Navalnîi, care avea mulţi susţinători şi era un critic constant la adresa corupţiei din Rusia sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin, a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară din Arctica, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare.

La Varşovia, aproximativ o sută de oameni au manifestat în faţa ambasadei Rusiei în Polonia, majoritatea tineri.
Denislan, un rus de 29 de ani care nu a dorit să-şi spună numele complet, a explicat că a venit să protesteze împotriva „asasinatelor politice”
şi vedea în Navalnîi un „simbol al societăţii civile ruse”.
„Sunt aici pentru că Rusia ar trebui şi ar putea fi o ţară democratică”, a declarat el cu o voce tremurândă.

Au fost aprinse lumânări şi au fost aşezate flori lângă gardul care înconjoară clădirea puternic păzită a ambasadei ruse din Varşovia.
Protestatarii au strigat sloganuri printre care „Putin, criminal” şi „Nu uita niciodată, nu ierta niciodată”.

Câteva sute de oameni care afişau portrete ale lui Navalnîi s-au adunat şi în Lituania, o ţară foarte critică faţă de Rusia. Manifestaţia a avut loc la memorialul victimelor ocupaţiei sovietice din Vilnius.

O rusoaică ce a refuzat să se identifice şi trăieşte în Lituania de anul trecut a spus că Navalnîi este „o persoană care a spus ceea ce gândea (şi ea) şi i-a dat speranţă”.

„Chiar şi din închisoare, a reuşit să găsească putere şi să le-o transmită celor care rezistă”, a spus ea, adăugând: ”Am crezut că va trăi pentru totdeauna”.

În Rusia, procurorii i-au avertizat pe ruşi cu privire la participarea la orice fel de proteste în masă la Moscova. Poliţia supraveghea cum cetăţeni ruşi au venit să depună trandafiri şi garoafe la un monument închinat victimelor represiunii sovietice, în apropierea fostului sediu al KGB.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL