Marea anchetă DNA care m-a ținut cu sufletul la gură 

Bogdan Stoica. Sursa: PS NEWS
Bogdan Stoica. Sursa: PS NEWS

Știu că pare că țin cu Hellvig cu textul ăsta. Ieri salutam posibila lui apariție pe scena politică, iar azi scriu de rău despre DNA, instituție asociată cu Laura Kovesi, prezidențiabila pe care gestul lui Hellvig nu o ajută. Sper, însă, să vezi dincolo de scenariul ăsta. 

Ieri am văzut la Antena 3 o știre care m-a tulburat profund. O instanță de judecată a rezolvat dosarul deschis de DNA unor jandarmi. Un comandant și doi subordonați munceau pe o terasă de pe malul mării în timpul serviciului. Terasa era a soției comandantului, cel care îi ponta la muncă pe subordonați, deși aceștia serveau la mese sau cărau șezlonguri pe plajă. Pedepsele date de instanță au fost cu suspendare: doi ani și ceva comandantul, un an și ceva fiecare subordonat. 

Partea care m-a deranjat pe mine a fost modul în care s-a făcut dosarul. După mai multe sesizări anonime, un procuror s-a dus ca un client normal, de mai multe ori, pe terasa vieții și i-a prins în flagrant pe cei trei. Normal, a ieșit un dosar beton. Ce nu pricep eu este de ce și-a pierdut DNA-ul timpul cu trei oameni care au chiulit ca să muncească. 

Desigur, este vina mea. Asociez DNA cu furturile de miliarde de euro, cu afaceri de corupție care merg până la Administrația Prezidențială, cu măgării care duc la surparea unor poduri, moartea unor pacienți, sau neconstruirea unor infrastructuri esențiale. În perioada asta, de exemplu, aștept ca DNA să termine unul din dosarele pandemiei și unul din dosarele războiului. Nu m-am gândit niciodată că DNA ar putea să-și consume resursele urmărind doi jandarmi care mai fac trei mii de lei lunar pentru că lefurile lor de căcat nu le ajung. 

Poate că și asta ar fi o temă de campanie. Poate că n-ar fi rău ca un politician, dintre cei care vor să ne conducă, să zică în spațiul public ceva de genul: „voi interzice anchetatorilor din toate instituțiile să mai vâneze plevușcă”. Mie, cel puțin, mi s-ar părea demn de atenție.  

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: