Marş al agricultorilor polonezi la Varşovia; premierul Tusk ia în calcul noi restricţii asupra importurilor ucrainene

Sursă foto: Facebook

Mii de agricultori polonezi au participat marţi la un marş în centrul Varşoviei pentru a protesta împotriva Pactului Verde al UE şi a importurilor agroalimentare din Ucraina, protest după care o delegaţie a manifestanţilor a fost primită de preşedintele parlamentului polonez, Szymon Holownia, în timp ce premierul polonez Donald Tusk a declarat că nu exclude o posibilă extindere a interdicţiei unilaterale impuse de Polonia asupra unor importuri agricole ucrainene, relatează agenţiile AFP, EFE şi Reuters.

Această manifestaţie, care a reunit 10.000 de persoane, conform poliţiei, sau 50.000, potrivit organizatorilor, a fost cea mai numeroasă de când a început în noiembrie campania de proteste a agricultorilor polonezi.

Lor li s-au alăturat la marşul desfăşurat marţi reprezentanţi ai minerilor şi vânătorilor, care cer împreună cu agricultorii respingerea Pactului Verde al UE şi măsuri contra importurilor agricole ucrainene, pe care blocul comunitar le-a scutit de taxe vamale şi de obligaţia respectării standardelor europene pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia.

Pe pancartele purtate de protestatari se puteau citi mesaje împotriva ucrainenilor „nerecunoscători”, insulte la adresa instituţiilor europene şi avertismente cu privirea la „foametea pe care o va suferi Europa” dacă nu se acordă atenţie problemelor de care se lovesc agricultorii europeni, care consideră că politicile UE în materie de mediu diminuează rentabilitatea şi competitivitatea sectorului agricol european.

O delegaţie a manifestanţilor a fost primită de preşedintele parlamentului polonez, Szymon Holownia, căruia agricultorii i-au oferit o urnă cu cenuşă, ca simbol al „morţii ogoarelor poloneze”.

Preşedintele parlamentului le-a cerut agricultorilor să „înţeleagă că nu totul merge cum ar trebui”, din cauza războiului din Ucraina, şi le-a promis că ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, urmează să-i contacteze pentru a-i informa asupra negocierilor în desfăşurare cu Bruxellesul.

În acest timp, agricultorii polonezi şi-au extins protestele de asemenea prin blocarea unui punct de frontieră cu Slovacia, la fel cum au procedat luni la graniţa cu Germania. Tensiunea se menţine şi la punctele de frontieră pe care le blochează la graniţa cu Ucraina, cum este cel de la Medika, unde manifestanţii polonezi au atacat camioane cu cereale venite din Ucraina şi le-au deversat încărcăturile.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL