Măsuri de austeritate fără precedent. Țara care scumpește benzina de peste 5 ori de la 1 februarie

benzinarie benzina motorina
Sursă foto: Unsplash

În încercarea de a contracara cea mai gravă criză de la căderea Blocului sovietic încoace, guvernul unui stat a decis să majoreze de peste cinci ori prețul benzinei începând cu data de 1 februarie.

Prețul benzinei în Cuba urmează să crească cu peste 500% – începând de la 1 februarie -, anunță Guvernul, în cadrul unei serii de măsuri economice menite să reducă deficitul bugetar, scriu France 24 și RFI.

Potrivit surselor citate, litrul de benzină obișnuită se va scumpi de la 28 de peso cubanezi (20 cenți) la 132 de peso (+528%), iar prețul benzinei super urmează să crească de la 30 la 156 de peso (+520%), scrie Adevărul.

De altfel, ministrul Finanțelor și Prețurilor Vladimir Regueiro, a declarat la televiziunea de stat că autoritățile au anunțat deja turiștii că urmeză să plătească benzina în devize.

Guvernul, care a subvenționat aproape toate bunurile și serviciile de primă necesitate, anunța la sfârșitul lui decembrie o serie de măsuri în vederea unei reduceri a deficitului bugetar, în contextul în care Cuba este afectată de o criză economică dură.

Potrivit unor estimări oficiale, economia cubaneză a scăzut cu 2% în 2023, iar inflația a tins 30%.

La sfârșitul lui decembrie, ministrul Economiei Alejandro Gil a recunoscut că Guvernul nu poate continua să vândă carburant la prețuri ”subvenționate”, în contextul în care Cuba – vizată de un vechi embargo impus de Statele Unite – are nevoie aprigă de devize.

”Țara nu poate menține prețurile carburantului, care este cel mai ieftin din lume, dacă-l comparăm cu prețurile practicate în alte țări”, declara el.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: