MediaSind a decis strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale în Cultură şi Mass-Media

Sursă foto: bursa.ro
Sursă foto: bursa.ro

Consiliul Naţional al Federaţiei FAIR-MediaSind a decis marţi strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale împotriva politicii anticulturale ale Guvernului, a anunţat federaţia sindicală într-un comunicat.

„Delegaţii prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind organizată astăzi, 8 august 2023, în sesiune extraordinară, au decis, cu unanimitate de voturi, iniţierea demersurilor pentru declanşarea grevei de avertisment şi a grevei generale împotriva politicii anticulturale ale Guvernului condus de premierul Marcel Ciolacu. Până pe data de 11 septembrie 2023 angajaţii din instituţiile din Cultură şi Mass-Media au posibilitatea să-şi exprime în scris acordul pentru oprirea lucrului (…), urmând ca în jurul datei de 1 octombrie 2023 să se declanşeze greva de avertisment şi greva generală”, se menţionează în comunicat.

Data exactă a acestor acţiuni greviste va fi stabilită în cadrul unui Consiliu Naţional Extraordinar care va fi organizat în perioada 11-15 septembrie 2023.

Totodată, în timpul Festivalului Internaţional George Enescu va fi luată în calcul şi organizarea unor acţiuni de protest.

Potrivit MediaSind, principalele nemulţumiri ale delegaţilor prezenţi la Consiliul Naţional FAIR-MediaSind sunt legate de măsurile de austeritate preconizate de Guvern, care vor genera disponibilizări masive, blocarea activităţii în unele domenii, eliminarea voucherelor de vacanţă, a indemnizaţiei de hrană, a sporurilor pe baza unor criterii discriminatorii şi aberante, cu consecinţe dramatice faţă de salariaţi şi familiile acestora.

„În logica strâmbă a conducerilor Ministerului Culturii şi a Guvernului, o orchestră sau o trupă de teatru poate funcţiona şi cu posturi descompletate! La fel şi în cazul mass-media, măsurile preconizate vor crea reale disfuncţionalităţi care vor afecta activitatea lucrătorilor din acest strategic domeniu, dar şi dreptul publicului la informare”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, delegaţii prezenţi la Consiliul Naţional FAIR-MediaSind au luat act şi de elaborarea şi transmiterea de către conducerea Ministerului Culturii către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, a proiectului anexei 3 – Cultură din Legea Salarizării Unitare „fără nicio consultare reală cu organizaţia noastră şi fără să se ţină cont de propunerile transmise de Federaţia FAIR-MediaSind încă din luna martie 2023”.

Propunerile Ministerului Culturii privind anexa 3 din Legea Salarizării generează importante retrogradări şi diminuări salariale, precum şi discriminări între diferite categorii de lucrători şi instituţii din domeniu.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind mai anunţă că va sesiza instituţiile internaţionale şi europene faţă de politica anticulturală a Guvernului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL