UPDATE Membru PDL implicat în trafic de migranți

Un membru PDL este investigat într-un caz în care există suspiciuni de trafic cu migranți. La această oră se efectuează percheziții la șase adrese din București și Alba, anunță pressalert.ro.

Procurorii DIICOT şi Poliţia de Frontieră Timiş au descins la mai multe persoane suspectate că ar face parte dintr-o grupare infracţională româno-pakistaneză specializată în traficul cu migranţi. Printre cei implicaţi în reţea se află şi „un membu PDL”.

Procurorii DIICOT Timișoara și poliţiştii Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au reușit anihilarea uneia dintre cele mai puternice grupări de trafic de migranți care acționa în România, ultima fază a amplei operațiuni desfășurându-se în această dimineață,  când anchetatorii au intrat în șase locații din București și Alba Iulia.

Rețeaua era formată din cetățeni pakistanezi și români, fiind structurată pe trei paliere extrem de bine delimitate. Pakistanezii erau cei care se ocupau de racolarea clienților din toate centrele pentru refugiați din țară, aceştia având legături inclusiv în centre din Grecia sau Bulgaria. Reţeua era atât de bine cunoscută încât la serviciile sale nu apelau doar afgani sau pakistanezi, ci şi cetăţeni din Bangladesh, Siria, Camerun sau Somalia. Migranţii erau direcţionaţi  către membrii grupării din Bucureşti, care îi preluau, îi adăposteau pentru scurte perioade de timp în diferite locaţii. Transfugii erau, ulterior, scoși din țară de diverși transportatori români, care erau găsiți și plătiți prin intermediul mai multor suspecți din București, care aveau rol de „curea de transmisie”. Cei care asigurau coordonarea între recrutatori şi transportatori  erau Radu Iacob Mihai, care este membru în conducerea organizaţiei de tineret a PD-L sector 4, şi Onişcu Mădălin Cristian.

Pentru a ajunge în ţări din vestul Europei, clienţii plăteau reţelei între 1400 şi 1600 de euro. Pentru a se asigura că nu sunt păcăliţi aceştia foloseau metoda „havala”. Migranţii şi recrutatorul stabileau tariful care trebuie plătit de fiecare dintre migranţi, iar banii erau ţinuţi de o altă persoană, de încredere pentru ambele părţi. După ce migrantul confirmă garantului că a ajuns la destinaţie, acesta predă banii recrutatorului, sumele de bani fiind împărţite între membrii grupării. Activitatea grupării a fost monitorizată în ultimele şase luni, anchetatorii stabilind că, iniţial, transfugii erau scoşi din ţară ascunşi în TIR-uri. Românii erau cei care se ocupau de racolarea şoferilor.  Aceştia, după ce încărcau camionele cu marfă care trebuia să ajungă în Italia, Franţa sau Germania, se opreau pe traseu şi îi ascundeau de transfugi în camioane. Membrii reţelei îşi luau măsuri speciale de precauţie – până când ajungeau cu migranţii în Ungaria le luat bateriile de la telefoane pentru a se asigura că nu sunt monitorizaţi. După ce poliţiştii de frontieră au descoperit mai multe transporturi ale grupării, liderii au schimbat metoda de operare – au înlocuit TIR-urile cu călăuze. Transfugii erau aduşi la Timişoara, iar de aici erau duşi cu maşinile până în apropierea graniţei cu Ungaria, în special în zona Beba Veche. Aici li se indica direcţia pe unde să treacă peste fâşie, iar călăuzele treceau cu maşinile goale prin vamă şi îi preluau de te teritoriul Ungariei pentru a-i duce la destinaţie.

Ieri, poliţiştii de frontieră au acţionat când membrii grupării au început operaţiunile de scoatere în ţară a primilor migranţi dintr-un grup de 12 persoane care au fost direcţionate în Timişoara. Doi dintre coordonatorii români şi patru migranţi au fost prinşi când se pregăteau să treacă în Ungaria. Ulterior, trupele de intervenţie ale Poliţiei de Frontieră au descins într-un imobil de pe Calea Lugojului, unde au fost găsiţi alţi trei tineri afgani. „Le iau 10 lei pe zi. Vin să stea aici o zi –două. Nu ştiu. Nu spun nimic. Nu cunosc cine-i aduce. Vin ei aşa. Zeci, posibil, să fi fost pe la mine. Nevasta mea are pensie mică, ce să fac?”, a încercat Mihai Liber să explice prezenţa celor trei afgani în casa sa. Ulterior, un alt grup de migranţi a fost identificat şi reţinut în Timişoara. Călăuze şi suspecţi au fost duşi la sediul DIICOT Timişoara şi audiaţi toată noaptea. În această dimineaţă, anchetatorii au descins în locuinţele a şase pakistanezi şi români din Bucureşti şi Alba Iulia, lideri şi membrii ai grupării.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: