METEO Prognoza ANM, Unde se schimbă vremea radical

ploaie vijelie meteo
Sursa foto: Atilla Bingöl/Unsplash

Temperaturile scad simțitor duminică, 24 septembrie, în vest și în nord-vest, însă în restul regiunilor vremea rămâne foarte caldă. În sudul Munteniei persistă canicula. Maximele pornesc de la 23 grade Celsius în Banat și ajung la 36 grade în Lunca Dunării.

Conform Administrației Naționalee de Meteorologie (ANM), în nordul Transilvaniei și în Maramureș crește instabilitatea și sunt așteptate averse abundente, însoțite de descărcări electrice și de rafale puternice de vânt. Chiar și așa, vremea se menține caldă, temperaturile atingând 30 grade.

În vestul țării, în Banat și în Crișana, temperaturile scad chiar și cu 10 grade față de ziua preecedentă. Va ploua torențial și se vor strânge cantități însemnate de apă. Vântul suflă cu peste 70 de km/h și este posibil să cadă grindina.

 „În partea de vest, nord-vest, temperaturile vor mai scădea, cel mult 25 grade Celsius se vor consemna, în timp ce în sud-sud-est vor mai fi valori ce pot se pot apropia de pragul unei zile de caniculă, cu 34 grade Celsius. Până la sfârșitul acestei luni, posibil în top trei cele mai călduroase luni septembrie în țara noastră, să consemnăm în continuare valori de peste 30-31 grade Celsius, așa cum arată estimările la acest moment„, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Vijelii și căderi de grindină

Duminică, 24 septembrie, ANM anunță că valorile termice diurne vor scădea semnificativ faţă de ziua anterioară în vest şi nord-vest, în timp ce, în restul ţării variaţiile vor fi mici, astfel încât vremea va fi în continuare călduroasă. Gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat în jumătatea de vest a teritoriului, unde se va manifesta prin perioade cu înnorări, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat vijelii şi căderi de grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apã vor depãşi 20…25 l/mp şi pe alocuri 30…40 l/mp. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe areale mici, în zonele montane. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în sud şi centru (45…55 km/h), precum şi la munte, cu viteze mai mari pe crestele din vestul Carpaţilor Meridionali (peste 70…80 km/h).

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 24 şi 34 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în sudul teritoriului, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 şi 20  grade. Pe arii restrânse, dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţă, în special în zonele depresionare şi pe văile din centru şi nord-est.

În București, valorile termice vor scădea uşor, dar vor caracteriza o vreme călduroasă în continuare. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 14…16 grade., notează adevarul.ro.

Ploi la munte

Luni, 25 septembrie, vremea va fi în general frumoasă şi caldă pentru ultima decadă a lunii septembrie în toată ţara, astfel cã temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 30 grade Celsius, iar cele minime între 10 şi 20 grade, mai scăzute în depresiuni spre 5 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare în zonele montane, unde izolat vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte şi în regiunile sudice, unde la rafală se vor atinge viteze, în general de 40…50 km/h. Pe suprafeţe mici, dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţă.

În Capitală, vremea se va menţine mult mai caldă decât în mod normal la această dată, deşi valorile termice vor continua să scadă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 grade, iar cea minimă va fi de 13…15 grade.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: