Mihai Popşoi a abordat la APCE tentativele Kremlinului de a submina integritatea R. Moldova

Sursă foto: Facebook / Mihai Popsoi

Războiul din Ucraina, conflictul transnistrean şi războiul informaţional dus de Rusia sunt principalele ameninţări la adresa securităţii Republicii Moldova, a declarat ministrul de externe moldovean, Mihai Popşoi, într-un discurs rostit luni seara în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la Strasbourg, informează Radio Chişinău.

Cu această ocazie, Popşoi a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a continua reformele profunde şi transformarea societăţii, de a depăşi provocările şi de a construi un viitor european, potrivit unui comunicat al APCE.

În discursul său, şeful diplomaţiei de la Chişinău a subliniat că Republica Moldova se confruntă cu provocări grave, cauzate de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, acţiune pe care a condamnat-o, el subliniind necesitatea continuării sprijinului internaţional pentru Kiev.

„Toate eforturile comunităţii internaţionale trebuie canalizate pentru a ajuta Ucraina să reziste acestei agresiuni, luând măsuri pentru a descuraja Rusia să continue acest război”, a declarat Mihai Popşoi, salutând intenţia Consiliului Europei de înfiinţare a unui tribunal internaţional pentru crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

Referitor la conflictul transnistrean, ministrul de externe moldovean a reafirmat poziţia guvernului de la Chişinău care susţine o soluţionare paşnică a diferendului, pe bază de negocieri, prin respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova. El şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la încălcările drepturilor omului în Transnistria şi la „prezenţa ilegală a trupelor şi muniţiilor ruseşti” în regiune, subliniind că paşii către integrarea în Uniunea Europeană ar putea contribui la soluţionarea diferendului transnistrean.

O altă provocare importantă cu care se confruntă Republica Moldova, a explicat ministrul, o reprezintă încercările sistematice ale Kremlinului de a diviza societatea prin propagandă, dezinformare şi finanţarea ilegală a unor proiecte politice.

În final, Mihai Popşoi a spus că Republica Moldova va fi onorată să deţină preşedinţia Comitetului de miniştri al Consiliului Europei în perioada noiembrie 2025 – mai 2026, care va coincide cu împlinirea a 30 de ani de la aderarea ţării la această organizaţie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL