Mike Johnson, contribuții de campanie de la o firmă asociată cu Rusia

Un grup de cetățeni ruși a reușit să facă donații în 2018 pentru campania noului speaker al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, direcționând banii prin intermediul unei companii americane, scrie Newsweek.

Astfel, firma American Ethane, cu sediul în Texas, a donat zeci de mii de dolari pentru campaniile republicanilor din Louisiana, inclusiv pentru Johnson. Acesta a obținut miercuri votul Camerei pentru a-l înlocui pe Kevin McCarthy, după trei săptămâni de haos.

În timp ce American Ethane a fost condusă în 2018 de americanul John Houghtaling, 88% din firmă era deținută de trei cetățeni ruși – Konstantin Nikolaev, Mihail Yuriev și Andrey Kunatbaev.

Donațiile rusești pentru campania electorală a lui Johnson au fost aduse în discuție în contextul în care mulți îl critică pe republican în urma alegerii sale în funcția de președinte al Camerei Reprezentanților.

S-a constatat că unul dintre oamenii din spatele companiei, Nikolaev, un oligarh cu legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, a susținut-o financiar și pe Maria Butina, o cetățeancă rusă care a locuit în Washington D.C. Butina a fost condamnată la 18 luni de închisoare în 2019, după ce a recunoscut că a acționat ca agent străin neînregistrat pentru a se infiltra în grupuri politice conservatoare și a influența politica externă în beneficiul Rusiei înainte și după alegerile din 2016.

Fostul director de campanie al lui Johnson, Jason Hebert, a declarat anterior pentru The Advocate că banii au fost returnați, imediat ce au fost „informați de situație”.

Arătând o citație emisă ca parte a investigației privind Rusia a consilierului special Robert Mueller în 2018, avocatul Ronald Lebow a postat pe X (fostul Twitter):

„Pe lângă faptul că a sprijinit tentativa de lovitură de stat, Johnson a primit bani de la oligarhi ruși și era cunoscut de Marina Butina, spionul rus/întregitorul care canalizează bani de la Putin către NRA (National Rifle Association) și către republicani precum Johnson”.

Este împotriva legii federale ca un candidat să primească în campanie donații de la o corporație deținută de străini, de la un cetățean străin sau de la orice companie deținută sau controlată de cetățeni străini.

O investigație a Comisiei Electorale Federale a decis în 2022 că American Ethane a făcut contribuții la campania politică folosind fonduri provenite din împrumuturi de la entități străine deținute de cetățeni ruși și că American Ethane nu avea „fonduri interne disponibile” pentru a face aceste donații.

Într-o scrisoare tăioasă, doi comisari ai Comisiei Elecorale Federale, democratele Shana M. Broussard și Ellen L. Weintraub, și-au condamnat colegii republicani după ce agenția a amendat American Ethane doar cu o sancțiune civilă de 9.500 de dolari pentru că a făcut donații candidaților republicani din Louisiana în 2018, deși era deținută aproape în întregime de cetățeni ruși.

Autor: Ewan Palmer, sursa: newsweek.com. Credit foto: First Liberty Institute.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: