Minerii din Gorj ameninţă cu proteste. Mii de salariați ai Complexului Energetic Oltenia anunţă că vor ieşi în stradă

CONSTRUCTIV.RO/ COMPLEX-OLTENIA
Sursă foto: constructiv.ro

De-abia au anunţat profesorii că suspendă greva, că o nouă pătură socială ameninţă cu proteste: minerii din Gorj. Începând de joi, mii de salariați ai Complexului Energetic Oltenia anunţă că vor ieşi, din nou, în stradă.

Cea mai mare nemulţumire e legată de faptul că a fost dată în urmă cu doi ani o lege care îi poate ajuta să iasă la pensie chiar şi cu 13 ani mai devreme, dar aceasta nu se aplică nici in momentul de fata, potrivit observatornews.

Mai concret, legea 197, care prevede că minerii şi energeticienii care au muncit 25 de ani în carierele de cărbune şi termocentrale sa se poata pensiona la 52 de ani. În ciuda acestei reglementări, minerii nu pot ieşi la pensie, dosarele nu le sunt aprobate de Casele de Pensii. Explicaţia: lipseşte softul cu ajutorul căruia să fie calculate pensiile. Oamenii sunt revoltaţi şi anunţă proteste în această lună în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, mitinguri la care vor participa câte o mie de persoane.

Primul va fi joi, intre orele 16-18. O altă supărare este că personalul TESA a fost pus recent pe picior de egalitate cu cel din producţie si va fi incadrat in condițiile speciale de munca. Varsta medie a angajatilor din minerit se apropie de 50 de ani astfel ca estimarile sunt ca din cei aproximativ 11 mii de salariati, circa 3000, doar din productie, se vor pensiona doar pana la finalul acestui an.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: