Miniştrii transporturilor din G7 şi comisarul Adina Vălean salută operaţiunea UE de securitate în Marea Roşie

Sursa foto: Facebook

Miniştrii transporturilor din statele G7 şi comisarul european pentru transporturi Adina Vălean au condamnat marţi cu fermitate atacurile comise de rebelii houthi împotriva vaselor comerciale în Marea Roşie şi Golful Aden şi au salutat lansarea, luni, a operaţiunii UE ‘Aspides’ de protecţie a traficului maritim, informează un comunicat al Comisiei Europene.

Miniştrii au subliniat că acţiunile houthi încalcă legea internaţională, pun în pericol vieţi nevinovate şi ameninţă drepturile şi libertăţile de a naviga. De asemenea, ei au evidenţiat importanţa critică a securităţii maritime în asigurarea mişcării neîntrerupte a bunurilor esenţiale în întreaga lume.

„Cooperarea sporită şi schimbul de informaţii prompt sunt esenţiale pentru protecţia coridoarelor maritime, precum şi coloana vertebrală a lanţurilor de aprovizionare europene şi globale. Prin operaţiunea UE Aspides şi cooperarea strânsă în cadrul G7 facem paşi concreţi pentru a facilita fără probleme fluxurile de transport de mărfuri şi asigurăm siguranţa marinarilor şi a navelor pe care lucrează”, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, citată în comunicat.

Ulterior, Adina Vălean a declarat pentru AGERPRES că decizia de lansare a operaţiunii Aspides, „scut” în limba greacă, condusă de Italia şi care va avea comandamentul general în Grecia, a fost considerată „foarte importantă de către toţi stakeholder-ii din transportul maritim, pentru că nu toţi îşi permit să facă o rerutare pe la Capul Bunei Speranţe”.

„Există o îngrijorare privind competiţia, să spunem neloială, în sensul în care vase din China sau Rusia pot trece liniştite, sau cel puţin aşa au anunţat yemeniţii, ceea ce înseamnă pentru ei o rută mai scurtă şi mai ieftină prin comparaţie cu alte ţări europene, cu operatorii noştri”, a adăugat ea.

De asemenea, a mai afirmat comisarul european pentru transporturi, „am stabilit formarea unui grup de lucru pentru transport în G7 care va deveni funcţional la reuniunea de la Milano acum, în primăvară, care să monitorizeze şi să vină cu un plan de lucru pentru rezilienţa marilor rute maritime logistice.”

Potrivit comunicatului Comisiei, miniştrii au notat că atacurile houthi asupra unor nave comerciale au afectat semnificativ libertatea de navigaţie şi au reprezentat o ameninţare pentru securitatea şi siguranţa navelor din regiune. Drept rezultat, multe nave şi-au schimbat traseele, ceea ce a dus la o creştere a timpului de tranzit, a costurilor de expediţie şi a deficienţelor din lanţurile globale de aprovizionare.

Declaraţia a fost adoptată la o reuniune extraordinară a miniştrilor transporturilor din ţările G7, la care comisarul european pentru transporturi a participat alături de reprezentanţii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit şi SUA, şi a cărei temă a fost situaţia din Marea Roşie.

Potrivit unui draft al declaraţiei finale consultat de AGERPRES, miniştrii G7 şi comisarul european pentru transporturi salută şi eforturile operaţiunii conduse de SUA ‘Prosperity Guardian’, precum şi pe cele ale Regatului Unit, pentru a proteja aceste culoare maritime cruciale.

De asemenea, responsabilii citaţi fac apel la rebelii houthi să pună capăt atacurilor neprovocate asupra navelor comerciale şi să elibereze nava Galaxy Leader şi echipajul său, capturate pe 19 noiembrie 2023.

„Reamintim că actuala criză din Marea Roşie exacerbează tensiunile experimentate la nivel global drept rezultat al războiului ilegal, de agresiune, lansat de Rusia împotriva Ucrainei, al unor evenimente climatice extreme şi al preocupărilor globale de sănătate, precum redresarea în curs după pandemia de COVID-19”, se menţionează în draftul declaraţiei comune.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: