Cătălin Predoiu, la Forumul Salzburg. Austria clarifică situaţia României pentru aderarea la Schengen

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, participă în această perioadă la Forumul Salzburg din Slovenia, unde România așteaptă clarificări din partea Austriei legate de aderarea la Schengen.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, va fi și el prezent acolo, la puțin timp după ce presa de la Viena a relatat în premieră că Austria și-a flexibilizat poziția și pune acum trei condiții pentru acceptarea României și Bulgariei în spațiul european de liberă circulație.

Forumul Salzburg din Slovenia de luni și marți va fi prima ocazie de întâlniri directe între partea română și cea austriacă, după semnalele de flexibilizare a Vienei în privința extinderii Spațiului Schengen. Acest grup este constituit la inițiativa Austriei și are în componență Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Dintre acestea, doar România și Bulgaria nu sunt parte a Spațiului Schengen. Presa din Austria a scris duminică că liderii austrieci au pus trei condiții României și Bulgariei înainte de a-și flexibiliza poziția în privința Schengen: controale consolidate la frontierele terestre dintre România și Bulgaria, precum și dintre România și Ungaria și fonduri de la Comisia Europeană pentru infrastructura de protecție a granițelor.

A treia condiție este ca Bucureștiul și Sofia să-și asume responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria. Semnalul schimbării poziției Austriei a fost dat de premierul Marcel Ciolacu. Acesta a scris pe Facebook că Viena este de acord cu ridicarea granițelor aeriene într-o primă instanță. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când se deplasează cu avionul în interiorul Uniunii Europene – a explicat premierul.

Săptămâna aceasta, la Bruxelles ar putea începe negocierile pentru organizarea unui consiliu extraordinar pentru justiție și afaceri interne pentru sfârșitul acestui an. Acolo s-ar putea tranșa oficial subiectul extinderii Schengen. Potrivit corespondentului RRA în Belgia, o a doua variantă ar fi adoptarea deciziei în COREPER – reuniunea ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene și apoi să fie supus la vot, la următorul consiliu JAI.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: