Ministrul Familiei, anunț despre programele Student Invest și Family Start. Ce trebuie să știe beneficiarii

Natalia Intotero

Programele guvernamentale de finanțare StudentInvest și FamilyStart vor continua și în 2024. Cele două programe de creditare se derulează în acest moment prin intermediul băncilor partenere înscrise: Banca Centrală Cooperatistă CreditCoop, împreună cu 26 de bănci cooperatiste din rețea, CEC Bank, Exim Banca Românească, Libra Internet Bank și Techventures Bank.

Invitată în emisiunea Puterea Știrilor, Natalia Intotero, ministru al Familiei, a explicat noutățile care îi așteaptă pe beneficiarii din 2024.

„Am încercat să reparăm acele blocaje instituționale”

„Categoric, aceste două programe vor continua și în 2024. Spre deosebire de anul trecut, când ele au demarat undeva luna septembrie-octombrie cu dificultate, pentru că ar trebui să fie modificat cadrul legislativ și a fost promulgat de președintele României undeva mijlocul lunii iulie, în acest an nu a mai fost nevoie de o modificare legislativă și am demarat toate procedurile. Am avut deja întâlniri cu băncile, discuții cu aceștia, întâlniri cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, care se ocupă în parteneriat cu noi de gestionarea acestui program, reprezentanții Fondului român de Contragarantare. Am semnat ordinul comun între aceste instituții. De asemenea, au început să fie semnate și convențiile cu băncile. În urmă cu câteva zile, în discuțiile cu colegii de la Fondul Român de Contragarantare ne-au promis că maxim în 10 zile aceste programe ar putea să fie solicitate, atât de către studenți, cât și de către familiile care doresc să aplice.

Am încercat să reparăm acele blocaje instituționale care au fost anul trecut, inclusiv acele interpretări, având în vedere că programul spune foarte clar: cei care iau un astfel de credit, respectiv studenții până la suma de 75.000 lei dobânda subvenționată de către noi 100% și posibilitatea să returneze această sumă în 10 ani, iar Family Start până la 30.000 euro împrumut, dobânda fiind subvenționată 75% și având de asemenea posibilitatea să ramburseze banii în 10 ani, unele bănci au încercat să schimbe regula în timpul jocului și să diminueze perioada de rambursare de la 10 ani la 5 ani.

Nu am fost de acord și atunci a existat acel blocaj, nu au dorit să mai livreze credite și am primit mii de email-uri, am răspuns fiecăruia, dar am strâns toate aceste probleme și în discuțiile cu băncile i-am rugat să respecte cadrul legal. Desigur, fiecare bancă are și politica ei proprie, dar este foarte important să fie afișată această politică proprie, să ne-o dea și nouă în momentul în care dăm drumul acestui program, astfel încât orice tânăr sau membru al unei familii care dorește să acceseze aceste programe să știe din start, să nu piardă timpul pentru întocmirea unor documente și când ajunge la o anumită bancă să constate că sunt anumite prevederi ce blochează”, a declarat Natalia Intotero, ministru al Familiei, în direct la Puterea Știrilor.

Va fi extinsă lista băncilor partenere

„Au fost foarte multe situații ciudate de-a dreptul ciudate, pentru că până la urmă acest program este serios și este garantat de statul român și s-a dovedit o necesitate. Există foarte multe grupuri pe rețele de socializare, unde chiar și eu fac parte și urmăresc toate discuțiile și toate nemulțumirile cetățenilor, și am încercat de fiecare dată și încerc, sper să nu mai fie atât de multe probleme să vin în soluționarea lor. Chiar și în deplasările pe car le-am avut prin țară, am fost prezente la acele bănci unde am avut reclamații. Desigur, până la urmă fiecare bancă are politica ei, dar este foarte bine, așa cum am spus, și foarte important, ca înainte de a merge să-ți faci documentele către o bancă, să ai toate informațiile corecte, luate de la sursă, astfel încât să nu te trezești cu blocaje. Cu privire la angajații unor instituții bancare, chiar îi rog în continuare pe toți care doresc să fie beneficiari, cu orice dificultate se confruntă să ne anunțe. Au existat și astfel de cazuri când directorii băncilor nu știau de atitudinea unor angajați și au mers până la sancțiuni, pentru că până la urmă se pune în pericol și credibilitatea acelor bănci. Dar una peste alta, programul Family Start a fost accesat peste 98% toată, mă refer la suma care a fost atrasă, chiar dacă a fost o perioadă scurtă de timp.

În schimb, la Student Invest ar trebui să lucrăm mai mult. Nu cred că s-a știu foarte bine de acest program, adică să lucrăm mai mult în diseminare acestui program, pentru că acolo am avut doar 40% din studenții care au accesat acest program, adică o tragere a fondurilor, de 40% iar dacă e să ne întâlnim cu tineri care sunt studenți, o să observăm cu câte probleme se confruntă și ei și chiar este imperios necesar să fim ajutați. Toate aceste aspecte se găsesc pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Continuă programele și în 2024 au început deja procedurile. Banii rămân aceeași. În 2024 va fi extinsă lista băncilor care fac parte din aceste două programe. Noi așteptăm din partea câtorva bănci confirmarea și, sper eu, și în următoarele zile m-aș bucura să intre bănci puternice, pentru că atunci și infrastructura acestora este mai puternică, pe lângă celelalte bănci care s-au implicat foarte serios în acest program. Lista tuturor băncilor va fi afișată în maximum 10 zile pe site-ul ministerului, timp în care va demara și acest program”, a mai explicat ministrul Familiei.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL