Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, despre împrumuturi: În mare parte reprezintă datorie scadentă

adrian caciu
Sursa foto: captură video

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a explicat, referitor la împrumuturile statului, că „strategia de finanţare a României a fost una de prefinanţare a necesarului, adică să iei cât mai mulţi bani la început de an pentru că pot apărea tot felul de elemente de distorsiune pe pieţele financiare”.

„Trebuie să ştim foarte clar ce înseamnă aceste împrumuturi. În mare parte ele reprezintă datorie scadentă care vine sau a fost angajată în anii anteriori şi în 2023 partea de deficit a fost undeva la 90 de miliarde de lei, restul până la 200 de miliarde înseamnă rate scadente la datoria angajată de guvernele anterioare, deficitele din anii anteriori, începând cu 2010 până în 2023, deci datorie acumulată care a devenit scadentă şi care trebuie plătită”, a afirmat Adrian Câciu, întrebat vineri la postul B1 TV despre nivelul de împrumuturi ale statului.

Ministrul PSD a mai spus că „la fel şi în 2024, avem multă datorie scadentă care vine din guvernele anterioare, inclusiv guvernările din timpul pandemiei, dar şi cele anterioare”.

„Mai este un aspect, apropo de cifra de 200 de miliarde, şi în 2024, şi în final de 2023, ca şi în 2022, început de 2023, strategia de finanţare a României a fost una de prefinanţare a necesarului, adică să iei cât mai mulţi bani la început de an pentru că pot apărea tot felul de elemente de distorsiune pe pieţele financiare”, a continuat Câciu.

Chestionat de ce România se împrumută la dobânzi mai mari decât Ungaria şi Serbia, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a răspuns: „Nu ne putem compara cu dobânzile Serbiei”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL