Mircea Abrudean a condus delegaţia României în cadrul Comitetului privind Studiul economic al României 2024 la OCDE

Sursă foto: Facebook/ Abrudean Mircea

România a fost invitată să participe la cea de-a 1423-a reuniune a Comitetului pentru Evaluare Economică şi Dezvoltare privind Studiul economic al României 2024, eveniment care s-a desfăşurat în format hibrid, la Paris, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, fiind cel care a condus delegaţia României la acest eveniment.

”În cadrul demersurilor vizând procesul de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (O.C.D.E.), în data de 16 ianuarie 2024, România a fost invitată să participe la cea de-a 1423-a reuniune a Comitetului pentru Evaluare Economică şi Dezvoltare privind Studiul economic al României 2024, eveniment care s-a desfăşurat în format hibrid, la Paris. Delegaţia României a fost condusă de Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, alături de reprezentaţii instituţiilor şi autorităţilor vizate de analiza aprofundată a domeniilor cuprinse de document, respectiv: Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Banca Naţională a României şi Cancelaria Prim- Ministrului”, anunţă Secretariatul General al Guvernului.

SGG precizează că, ”având în vedere formatul reuniunii, această etapă a studiului s-a bucurat şi de prezenţa în online a peste 100 de reprezentaţi din partea ministerelor, instituţii şi autorităţi centrale, care au susţinut poziţia României în faţa reprezentanţilor celor 38 de state membre ale Comitetului pentru Evaluare Economică şi Dezvoltare, fiind implicate în perioada de realizare pe parcursul anului 2023”.

”Echipa naţională de coordonare a procesului de aderare la OCDE de la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi Secretariatului General al Guvernului (SGG), împreună cu Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, aflată sub autoritatea SGG, au asigurat activităţile privind organizarea colectării de date la nivelul României pentru realizarea studiului. Astfel, în cadrul reuniunii de la Paris, din 16 ianuarie, în secţiunea dedicată special României, s-au discutat aspectele din cadrul fiecărui capitol din studiu şi progresele înregistrate faţă de studiul precedent, publicat în anul 2022, în domeniile economice relevante pentru procesul de aderare la OCDE”, arată comunicatul.

”Studiul economic al României 2024 reprezintă un element cheie pentru procesul de aderare la OCDE, reflectând în mod obiectiv progresele realizate în ultimii doi ani şi alinierea graduală la standardele OCDE stabilite pentru economiile de elită la nivel mondial. Varianta finală a Studiului, astfel cum va rezulta în urma discuţiilor aplicate de ieri, de la Paris, va conţine o prezentare realistă a situaţiei economice actuale din România iar instituţiile şi autorităţile publice vizate de studiu vor fi implicate în implementarea recomandărilor finale”, a afirmat Mircea Abrudean. Coordonatorul Naţional pentru Aderarea României la OCDE, Luca Niculescu, a precizat la rândul lui că, ”în calitate de stat candidat la aderarea la OCDE, România este, în prezent, pe deplin implicată într-un efort naţional de autoevaluare a îndeplinirii condiţiilor şi standardelor necesare procesului de aderare.

”Studiul economic OCDE se realizează pentru toate statele membre o dată la 2 ani şi reprezintă o raportare la o serie de indicatori tehnici standard ai economiilor performante”, menţionează SGG. România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022. În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informaţii suplimentare, organizarea de misiuni tematice şi susţinerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esenţiale pentru acest proces.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: