MODIFICARE în Codul Rutier. Șoferii vor fi obligați să tragă pe dreapta și atunci când trec aceste vehicule

volan şofer
Sursa foto: standreta on Freepik

Șoferii din România vor fi obligați să tragă pe dreapta nu doar la trecerea mașinilor cu girofar ale Poliției și pompierilor, ci și la ambulanțele cu semnale de avertizare pornite.

Această prevedere este inclusă într-un proiect de modificare a Codului Rutier. Dacă propunerea va fi adoptată, șoferii vor trebui să oprească imediat, cât mai aproape de marginea drumului, și atunci când întâlnesc în trafic o ambulanță cu sistemele de avertizare luminoasă și sonoră pornite, potrivit profit.ro.

Actualul Cod Rutier prevede că șoferii sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, doar la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.

Ce spun inițiatorii proiectului

În prezent, sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase cu lumină roșie doar autovehiculele aparținând poliției și pompierilor.

Inițiatorii proiectului spun, în expunerea de motive, că în situații urgente în care este necesară intervenția ambulanței, fiecare minut contează și poate face diferența între viață și moarte.

Astfel, la prevederea actuală, potrivit căreia șoferii sunt obligați să tragă pe dreapta la trecerea cu girofarurile aprinse a mașinilor de poliție sau de pompieri, se adaugă în lege și formularea „precum și la trecerea autovehiculelor aparținând serviciului de ambulanță care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și, ulterior, promulgat de președinte.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL