Modificări fiscale care au intrat în vigoare în 2024

Modificări fiscale care au intrat în vigoare în 2024: cele mai multe înseamnă taxe mai mari pentru firme și persoane fizice autorizate, dar și condiții modificate de funcționare.

  • De la 1 ianuarie 2024, cotele de impozitare pentru microîntreprinderi vor fi de 1% dacă realizează venituri de până la 60.000 euro inclusiv și nu au activități pentru anumite coduri CAEN (în principal tehnologia informației, Horeca, activități medicale) și de 3% pentru celelalte.
  • Se modifică una dintre condițiile pentru încadrarea unei persoane juridice române ca microîntreprindere: persoana juridică română respectivă trebuie să aibă asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi să fie singura microîntreprindere stabilită de către asociaţi/acţionari. Totodată, se introduce o nouă condiție pentru încadrarea ca microîntreprindere: firma respectivă să fi depus la termen situaţiile financiare anuale.
  • În cazul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale, modificările aduc la același numitor comun toate facilitățile existente pentru angajați, cu excepția celor din cercetare-dezvoltare.
  • O altă modificare cu efecte importante este cea privind fiscalizarea unor beneficii acordate angajaților. Valoarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță se vor include în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate.
  • Se renunță la facilitatea (de cel mult 400 lei lunar) pentru telemuncă, urmând să nu mai fie exceptate sumele de la impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: