Modificări ale Codului Penal, adoptate de Senat. Prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu

Senatul-Romaniei
INQUAM PHOTOS / GEORGE CALIN

Senatul a adoptat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, parte din jaloanele din PNRR, una dintre prevederi fiind impunerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu. CCR recomandase stabilirea unui prag, nu și valoarea acestuia.

Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, arată amendamentul depus de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și UDMR.

Un alt amendament prevede: „Dispozițiile prevăzute la alin (1) privind condiția ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune de abuz în serviciu ori de neglijență în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare”.

Senatul este primul for sesizat, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri în Camera Deputaților. Curtea Constituțională a cerut ca în lege să fie prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, dar nu a indicat care să fie valoarea.

Proiectul adoptat de Guvern, trimis la Parlament în decembrie 2022, nu a prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, așa cum ceruse Curtea Constiuțională, care nu indicase însă un cuantum pentru acest prag.

La neglijența în serviciu, același prag

Suma de 250.000 de lei a fost menținută și la articolul referitor la neglijența în serviciu. Pe de altă parte, în cazul în care sunt acțiuni similare acțiunii de abuz în serviciu, dar unde paguba e mai mică de 250.000 de lei, aceasta intră la categoria „răspunderii contravenționale”.

Proiectul de lege a trecut cu 78 de voturi pentru, adică ale PSD, PNL și UDMR, în timp ce senatorii neafiliați și cei ai USR s-au opus. Aleșii AUR s-au abținut la vot. Proiectul în care a fost prinsă această prevedere referitoare la pragul pentru abuzul în serviciu și neglijența în serviciu este unul dintre cele care vor fi evaluate în cadrul PNRR, alături de cel pentru Codul de Procedură Penală. Proiectul inițial a plecat de la Guvernului României, fiind asumat de Ministerul Justiției.

Modificarea Codului Penal face parte din jaloanele din cererea de plată numărul trei, care ar trebui să fie trimisă cel târziu în luna iunie. Din această cerere de plată mai face parte și reforma pensiilor speciale, trecută de Senat, tot cu scandal, miercuri. Dezbaterile finale și forma pentru promulgare vor fi făcute la nivelul Camerei Deputaților începând cu săptămâna următoare.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL