Motivele cutremurelor din vestul României. Explicațiile INFP: Pune o presiune enormă

facebook / infp
Sursă foto: infp.ro

Specialiștii Institutului Național pentru Fizica Pământului au explicat, miercuri, într-o conferință de presă, care sunt cauzele cutremurelor din vestul României. După cutremurul puternic de 5,2, resimțit și în țările vecine, au mai fost 13 replici, a precizat directorul INFP, Constantin Ionescu.

„Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5,6 km, cu o magnititudine de 5,2. Intensitatea a fost de 7 grade mercalli. (…) Avem informații că s-a simțit în Ungaria, Croația, Serbia. Efectele cutremurului nu au fost așa de mari pentru că accelerațiile în zonă au fost mici, cea mai mare accelerație a fost în localitatea Șiria, căderi de coșuri, căderi din pereți, sau alte pagube. S-au produs 13 replici din care cea mai mare a fost de 3,2 grade. Iar ultima replică a fost astăzi dimineață, a avut magnitudinea de 2,2”, a declarat directorul INFP.

Acesta a precizat că regiunea unde s-au produs cutremurele este una „cunoscută”.

„Regiunea seismică e o regiune cunoscută. În istorie se știu că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, ceea ce arată că nu este o zonă singulară sau că acum a început activitatea în zona respectivă”, a mai spus Constantin Ionescu, citat de digi24.ro.

Seismologul Mihai Diaconescu a explicat cum se produc cutremurele în zona de vest a României.

„În Zona Banatului, a Câmpiei Panonice, cutremurele apar la contactul între Bazinul Panonic și munții Apuseni. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V, S-E și un alt sistem de falii S-V, N-E. (…) Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent. Asta pune o presiune enormă, care e transmisă la Nord și Est către Bazinul Panonic care este constituit dintr-o sumediene de blocuri litosferice care nu toate sunt în același echilibru și acționează asupra celora care sunt într-un echilibru instabil”, a declarat Mihai Diaconescu.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: