Muntenia și Dobrogea cuprinse de secetă

Inquam Photos / Cornel Putan
Inquam Photos / Cornel Putan

Conţinutul de apă din sol în cultura de porumb neirigat va avea valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe extinse din Muntenia şi Dobrogea, precum şi în zone din Moldova, Oltenia şi Crişana, potrivit prognozei de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 8 – 14 august 2023.  

„Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Banat, Maramureş şi Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei şi a Crişanei, local vestul, nordul, centrul, nord-vestul şi nord-estul Munteniei, nordul, estul, nord-vestul, izolat sudul şi sud-estul Moldovei, nordul Dobrogei. Conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe extinse din Muntenia, şi Dobrogea, local în vestul, centrul, estul, sudul, sud-vestul şi izolat nord-estul Moldovei, estul Olteniei, vestul Crişanei”, potrivit ANM. 

Ca urmare a temperaturilor ridicate din aer şi sol din zilele cele mai calde, ritmurile de dezvoltare ale culturilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi afectate, conform Digi24.

La cultura de grâu de toamnă semănată tardiv se vor continua şi chiar definitiva lucrările de recoltare de pe ultimele suprafeţe. Floarea-soarelui va înregistra înflorirea (80-100%), maturitatea în ceară şi maturitatea deplină (10-100%), pe aproape întreg teritoriul agricol.  

Porumbul va parcurge fazele de înflorire (80-100%), mătăsire (50-100%) şi maturitate în lapte (30-100%), cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile semănate în epoca optimă, unde se va continua maturitatea în ceară (10-80%). Sfecla de zahăr se va afla la alungirea/îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, în toate bazinele de cultură. 

Cartoful va înregistra creşterea tuberculilor, precum şi uscarea/veştejirea vrejilor la soiurile pentru consum, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării.  

La speciile pomicole se vor semnala creşterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor şi recoltarea eşalonată a fructelor.  

La viţa-de-vie predominante vor fi fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile timpurii de masă, coacerea acestora, în majoritatea podgoriilor. 

 Pe ansamblu, exceptând zilele cu precipitaţii, lucrările de recoltare şi întreţinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale) se vor desfăşura în condiţii bune.  

Din punct de vedere meteorologic, în intervalul menţionat vremea mai rece de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a regiunilor.  

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 13 şi 24 de grade Celsius în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1 – 4 grade şi 15 – 26 de grade Celsius în restul perioadei, valori apropiate de normele climatologice, în toate zonele de cultură.  

Temperatura maximă a aerului se va situa între 19 şi 32 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, iar cea minimă va fi cuprinsă între 6 şi 21 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării.  

„Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului în cea mai mare parte a regiunilor. Local, în prima parte a perioadei, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol”, susţin reprezentanţii ANM.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL