Nagorno-Karabah: Mii de refugiați se îndreaptă spre granița cu Armenia

sursa foto: the New York Times
sursa foto: the New York Times

Mii de locuitori din Nagorno-Karabah încearcă să părăsească regiunea pentru a trece în Armenia, unde cel puţin 19.000 dintre ei şi-au găsit deja refugiul, potrivit autorităţilor de la Erevan, la o săptămână după ofensiva lansată de Azerbaidjan în această enclavă separatistă din Caucaz, relatează AFP.

„Pentru moment, 19.000 de persoane strămutate au sosit în Armenia din Nagorno-Karabah”, a declarat Tigran Khacharian, vicepremierul armean, citând un nou bilanţ. Refugiaţii trebuie să treacă prin coridorul Lacin, singura rută care leagă Karabah de Armenia, redeschis duminică de către Azerbaidjan după luni de blocaj.

Franţa, care a reamintit marţi că va considera „Azerbaidjanul pe deplin responsabil pentru soarta populaţiei armene”, a apreciat că exodul „masiv” al armenilor din Nagorno Karabkh are loc „sub ochiul complice al Rusiei”, care a desfăşurat în 2020 o forţă de menţinere a păcii în această regiune secesionistă.

În afluxul de refugiaţi armeni, Azerbaidjanul caută posibili autori ai „crimelor de război”, a declarat marţi pentru AFP o sursă guvernamentală azeră.

„Azerbaidjanul intenţionează să-i amnistieze pe combatanţii armeni care au depus armele în Karabah. Dar cei care au comis crime de război în timpul războaielor din Karabah trebuie să ne fie predaţi”, a indicat sursa citată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: