Negociatorii încearcă să convingă Israelul şi Hamas să extindă din nou armistiţiul

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Negociatorii lucrează frenetic, vineri, pentru a prelungi pauza în luptele dintre Israel şi Hamas în Gaza, în timp ce un înalt oficial israelian a reiterat planurile de a relua războiul dacă gruparea militară palestiniană nu acceptă să elibereze mai mulţi ostatici, relatează Reuters.

După două prelungiri de ultim moment, inamicii au marcat, joi, a şaptea zi a unui armistiţiu mediat de Qatar prin schimbul a opt ostatici cu 30 de prizonieri palestinieni, precum şi cu infuzia de noi ajutoare umanitare în distrusa Fâşie Gaza. Wall Street Journal, care citează oficiali egipteni, a relatat, vineri, că Israelul şi Hamas au fost de acord să extindă armistiţiul pentru o a opta zi, într-un acord care va implica eliberarea altor ostatici israelieni în schimbul unor prizonieri palestinieni.

Reuters nu a putut confirma imediat relatarea, iar Israelul şi Hamas nu au comentat, deocamdată. Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a afirmat că Israelul este deschis la a continua încetarea focului dacă Hamas se angajează să elibereze alţi ostatici. Anterior, Israelul a stabilit eliberarea a cel puţin zece ostatici pe zi pentru a accepta să întrerupă atacurile.

”Suntem pregătiţi pentru toate posibilităţile… Fără acest lucru, ne întoarcem la luptă”, a declarat el pentru CNN.

Înainte ca armistiţiul anterior să expire, joi dimineaţă, Hamas şi aliatul său, aripa militară a Jihadului Islamic Palestinian, şi-au alertat luptătorii cu privire la o reluare a ostilităţilor. Israel a jurat să anihileze Hamas, care conduce Gaza, ca răspuns la violenţele din 7 octombrie ale grupării militare, când Israelul afirmă că oameni înarmaţi au ucis 1.200 de persoane şi au luat 240 de ostatici.

Israelul a replicat cu bombardamente intense şi o invazie terestră. Autorităţile sanitare palestiniene considerate de încredere de Naţiunile Unite afirmă că peste 15.000 de locuitori din Gaza au fost ucişi. Când armistiţiul a intrat prima dată în vigoare, în urmă cu o săptămână, Israelul se pregătea să îşi concentreze operaţiunile în sudul Gaza, după atacurile neîntrerupte de şapte săptămâni din nord.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL