Nepotismul în politica europeană: Liderii care le-au călcat pe urme părinților și au dus tradiția politică mai departe

Charles Michel
Sursă foto: Twitter/Charles Michel

Există o mulțime de modalități de a deveni politician, dar având părinți celebri poate fi un avantaj. Charles Michel, Jens Stoltenberg sau Marine Le Pen sunt doar câteva exemple de politicieni care le-au călcat pe urme părinților, transmite politico.eu.

În Parlamentul European, luna aceasta, Helmut Geuking, un parlamentar german dintr-un partid marginal din grupul Partidului Popular European, a demisionat din funcția de europarlamentar și a fost înlocuit oficial de fiul său, Niels Geuking. Numele micii lor mișcări politice este Partidul Familiei. Acest tip de comportament a funcționat pentru un număr surprinzător de mare de politicieni din întreaga Europă, și în special din Belgia.

Cercetătorii belgieni au publicat recent un studiu privind dinastiile politice, în care au descoperit că cel puțin unul din 10 parlamentari din Belgia are un părinte care a deținut și el funcția. Proporția moștenitorilor politici din parlamentul Belgiei a crescut în ultimii 20 de ani, revenind la nivelurile din secolul al 19-lea și nescăzând sub 12%. Nu doar Belgia găzduiește dinastii politice.

Charles Michel

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a rămas ferm în afacerea familiei. Fiul lui Louis Michel, care a fost ministru de Externe al Belgiei, comisar european și membru al Parlamentului European, Michel Jr. s-a străduit să scape de comparația cu tatăl său la începutul carierei sale (mulți belgieni mai în vârstă încă îl numesc le fils – fiul). Dar și-a făcut un nume ca cel mai tânăr prim-ministru belgian înainte de a prelua funcția de președinte al Consiliului European.

Kaja Kallas

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, prima femeie care deține această funcție, este fiica fostului prim-ministru, ministru de Externe și candidat la președinție, Siim Kallas. De asemenea, a petrecut mai mult de un deceniu în Comisia Europeană, cel mai recent ca vicepreședinte și comisar pentru transporturi, iar în prezent deține un loc în Riigikogu, parlamentul estonian.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: