Noi proteste la Belgrad. Oamenii cer eliberarea manifestanţilor arestaţi duminică, după confruntările cu poliția

Sursă foto: Profimedia

Noi manifestaţii au avut loc la Belgrad. Protestatarii denunţă fraude la recentele alegeri legislative, în urma cărora dreapta naţionalistă a obţinut o victorie, relatează AFP, citată de News.ro.

Câteva sute de maniefstanţi au blocat mai întâi, luni, mai multe artere ale capitalei, după care s-au adunat luni seara în faţa unor comisariate de poliţie pentru a cere eliberarea unor manifestanţi arestaţi duminică în timpul unor confruntări în faţa Primăriei Belgradului.

Sediul primăriei a fost atacat atunci de către manifestanţii care au încercat să intre cu forţa în clădire, însă au fost respinşi de către forţe de ordine.

Doi poliţişti au fost răniţi grav, iar cel puţin 35 de persoane au fost arestate, potrivit autorităţilor.

Moscova, principalul aliat al Belgradului, vede în aceste manifestaţii o încercare a Occidentului de a „destabiliza” Serbia.

Aceste acuzaţii sunt formulate şi de către preşedintele sârb Aleksandr Vucici, al cărui Partid SNS (dreapta naţonalistă) a fost prezentat drept învingătorul alegerilor de la 17 decembrie.

El a denunţat aceste violenţe şi a anunţat că deţine probe că ele au fost „urzite în străinătate”.

„Este evident că Occidentul, în ansamblul său, caută să destabilizeze situaţia” din Serbia, a acuzat o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, citată de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti.

Ea a comparat aceste manifestaţii cu cele din Piaţa Maidan, la Kiev, care i-au adus la putere pe prooccidentali în Ucraina, la începutul lui 2014.

„Tentativele unor forţe terţe, inclusiv din străinătate, de a promova asemenea turlburări la Belgrad sunt evidente”, susține și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La scrutinul din 17 decembrie, partidul lui Vucici a obţinut peste jumătate dintre cele 250 de mandate în Parlament.

Însă cea mai mare coaliţie a opoziţiei, Serbia împotriva Violenţei, a denunţat fraude electorrale prin permiterea unor alegători sârbi din Bosnia vecină să voteze – în mod ilegal – la Belgrad.

Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea faţă de această situaţie, iar Germania a catalogat aceste acuzaţii drept „inacceptabile” pentru o ţară care speră să adere la UE.

Vucici a păstrat până în prezent un echilibru între Est şi Occident, promiţând să menţină Serbia pe calea aderării la UE, dar rămânând în același timp foarte aproape de Rusia.

Însă, după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Belgradul nu a aplicat sancţiuni Moscovei – de la care importă gaze naturale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL