Noul guvern polonez doreşte reluarea discuţiilor în cadrul UE asupra importurilor de cereale ucrainene

Sursa foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS

Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, a exprimat vineri voinţa noului guvern polonez de a impulsiona reluarea discuţiilor între Comisia Europeană, Ucraina şi statele vecine acesteia asupra importurilor de produse alimentare ucrainene, relatează agenţia EFE.

Cerealele ucrainene au acces liber pe piaţa UE, ca măsură luată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, dar care a distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

În consecinţă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au prelungit unilateral în luna septembrie o interdicţie asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură ce fusese luată în aprilie în cadrul unui acord cu respectivele trei ţări membre, plus România şi Bulgaria.

Noul ministru polonez al agriculturii a precizat, într-un interviu publicat vineri, că guvernul din care face parte va menţine interdicţia decisă de executivul anterior asupra importurilor de cereale ucrainene.

Pe termen scurt „trebuie să menţinem blocarea importurilor şi compensarea cel puţin parţială a agricultorilor pentru pierderile lor”, a spus ministrul Czeslaw Siekierski.

Adjunctul său, Stefan Krajewski, îl însoţeşte în acest timp într-o vizită oficială la Kiev pe ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, la discuţiile pe teme agricole pe care aceştia le vor avea cu oficialităţile ucrainene urmând să participe şi Siekierski prin teleconferinţă.

„Nu ne putem oferi luxul de a ridica blocada asupra importurilor ucrainene întrucât aceasta ar submina stabilitatea pieţei poloneze, deşi admitem că interdicţia nu este conformă legislaţiei UE şi Comisia Europeană ne poate sancţiona pentru aceasta”, a explicat ministrul polonez al agriculturii. Dar „agricultorii polonezi pur şi simplu nu-şi mai pot vinde producţia” din cauza „cantităţii excesive de cereale care soseşte din Ucraina (…) la preţuri foarte mici”, a insistat el asupra justificării de a menţine restricţiile în privinţa importurilor de cereale ucrainene.

Noul ministru polonez a sesizat faptul că există afacerişti polonezi care importă cereale ucrainene vândute cu certificate de provenienţă din alte ţări pentru a ocoli interdicţia şi consideră că ar trebui publicată lista acestora.

Pe de altă parte, el a estimat că „Uniunea Europeană trebuie să introducă reglementări asupra calităţii şi standardelor” produselor importate din Ucraina, care în prezent „sunt mai competitive pentru că au costuri de producţie mai reduse” şi de asemenea o calitate mai slabă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL