Nume de cod “AIR DEFENDER 23”: Cu ce mesaj s-a încheiat cel mai mare exercițiu NATO

foto: nato.int
Sursa foto: nato.int

NATO a finalizat vineri cel mai mare exerciţiu de manevre aeriene menit să arate, printr-o demonstraţie de forţă în Europa Centrală şi de Est, unitatea membrilor săi, în special în faţa potenţialelor ameninţări din partea Rusiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Exerciţiul, coordonat de Germania şi numit “Air Defender 23”, a reunit aproximativ 250 de aeronave militare din 25 de state membre şi partenere NATO, inclusiv Japonia şi Suedia, o ţară candidată la aderarea la Alianţă.

Până la 10.000 de persoane au participat la aceste exerciţii, menite să consolideze interoperabilitatea şi protecţia împotriva dronelor şi rachetelor de croazieră în cazul unui atac asupra oraşelor, aeroporturilor sau porturilor situate pe teritoriul NATO.

“Aceste exerciţii au fost un succes total, nu numai tactic, ci şi organizatoric”, a declarat şeful forţelor aeriene germane, Ingo Gerhartz, de la baza aeriană Jagel din landul Schleswig-Holstein, care a fost vizitată pe parcursul exercițiului de cancelarul german Olaf Scholz și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a fost însoțit în această acțiune de ministrul german al apărării Boris Pistorius.

Exerciţiul a fost conceput în 2018, parţial ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, şi a fost gândit ca o formă de “asigurare” pentru flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, chiar dacă nu vizează “pe cineva anume”, a explicat şeful Forţelor Aeriene Germane, în timpul prezentării exerciţiului.

Dar aceste manevre au fost, de asemenea, menite să transmită un mesaj, în special Rusiei, a declarat ambasadoarea SUA în Germania, Amy Gutmann.

“Aş fi foarte surprinsă dacă un lider mondial nu ar lua notă de ceea ce arată acest lucru în privinţa spiritului acestei alianţe, ce înseamnă puterea acestei alianţe, şi asta îl include şi pe domnul Putin”, a spus ea.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL