Pakistan: Metropola Lahore foloseşte ploaia artificială pentru a alunga smogul

Sursa foto: Pixabay

Pentru prima dată, ploaia artificială a fost folosită, sâmbătă, în Pakistan pentru a combate smogul atât de nociv pentru sănătatea oamenilor din metropola Lahore, a anunţat guvernul provinciei Punjab, citat de AFP.

Avioanele furnizate de Emiratele Arabe Unite şi echipate cu tehnologia de însămânţare a norilor au survolat zece zone ale oraşului, considerat unul dintre cele mai poluate din lume.

Acesta este un „cadou” din partea Emiratelor Arabe Unite, a declarat şeful interimar al guvernului provincial din Punjab, Mohsin Naqvi. „Echipe din Emiratele Arabe Unite au sosit aici cu două avioane în urmă cu zece sau douăsprezece zile. Au folosit 48 de rachete pentru a induce ploaia”, a declarat el presei.

Echipa va şti în următoarele ore dacă procesul de „ploaie artificială” a avut succes, a adăugat oficialul.

Emiratele Arabe Unite folosesc din ce în ce mai mult însămânţarea norilor pentru a crea ploi artificiale în regiunile aride ale acestei ţări afectate de secetă.

Procesul presupune introducerea de sare sau de un amestec de diferite săruri în nori pentru a produce precipitaţii, cristalele încurajând condensarea care declanşează ploaia.

Această tehnică a fost folosită în zeci de ţări, inclusiv în Statele Unite, China şi India.

Chiar şi puţină ploaie este eficientă în reducerea poluării, potrivit experţilor.

Poluarea aerului în Pakistan s-a agravat în ultimii ani, fumul de motorină de calitate inferioară, fumul provenit din arderea sezonieră a produselor agricole şi temperaturile mai scăzute din timpul iernii contribuind la smogul care sufocă plămânii celor 11 milioane de locuitori din Lahore.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: