Partidul Conservator va fi pedepsit la alegeri pentru Brexit de expatriații britanici – studiu

Sursă foto: Pixabay

Votul Partidului Laburist va fi stimulat de o modificare a regulilor de vot introdusă de guvernul Conservator, care va permite participarea a două milioane de britanici expatriați în plus la următoarele alegeri generale, potrivit unui studiu academic, relatează cotidianul The Times. 

Regulile au intrat în vigoare la 16 ianuarie, permițând tuturor cetățenilor britanici care trăiesc în străinătate să se înregistreze pentru a vota la alegerile generale. Anterior, persoanele care au părăsit Regatul Unit cu mai mult de 15 ani în urmă și-au pierdut acest drept, dar Conservatorii s-au angajat să elimine această regulă în manifestul lor din 2019 și au promulgat politica prin Legea privind alegerile din 2022.

Laburiștii s-au opus schimbării regulii, dar, într-o întorsătură ironică, cercetători de la Universitatea din Sussex sugerează că partidul va avea de câștigat de pe urma acesteia în detrimentul conservatorilor. Liberal Democrații sunt, de asemenea, susceptibili de a beneficia, potrivit cercetării.

Guvernul a estimat că modificările ar adăuga până la 2,3 milioane de alegători în plus la electorat la următoarele alegeri, care ar trebui să aibă loc până în ianuarie 2025.

În prezent, există doar aproximativ un milion de alegători eligibili în rândul comunității de expatriați din Marea Britanie, potrivit cercetării guvernamentale. Se estimează că aproximativ o treime dintre cetățenii britanici care trăiesc în străinătate se află în Europa.

Cetățenii britanici din străinătate vor vota în ultima circumscripție în care au locuit în Marea Britanie și li se va oferi posibilitatea de a vota prin procură sau prin corespondență. Dacă nu pot face dovada adresei, atunci o cunoștință poate „atesta” că au locuit într-o anumită circumscripție. Acest lucru a dus la temeri că unii alegători ar putea alege circumscripții marginale în care votul lor este cel mai valoros. În Marea Britanie deputații sunt aleși prin vot majoritar uninominal cu un singur tur.

Peste 21.000 de britanici care locuiesc în străinătate s-au înregistrat deja pentru a vota de la intrarea în vigoare a regulilor de înregistrare electorală, în urmă cu două săptămâni.

Dr. Susan Collard, de la Universitatea din Sussex, spune că nu există dovezi care să sugereze că intenția de vot în rândul comunității de expatriați din Marea Britanie s-a schimbat de când a efectuat un studiu în 2020 privind impactul potențial al schimbărilor, împreună cu colegul său, profesorul Paul Webb.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: