Partidul Liberal Olandez VVD anunță colaborarea cu extrema dreaptă pentru guvernare după alegeri

Sursă foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL
Sursă foto: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD, liberal, dreapta) al premierului olandez în exerciţiu Mark Rutte a anunțat, vineri, că este pregătit să guverneze împreună cu extrema dreaptă a lui Geert Wilders, în urma alegerilor legislative anticipate de la 22 noiembrie, relatează AFP.

Mark Rutte a confirmat astfel, întrebat de către un jurnalist, declaraţii ale noii şefe a VVD, care a declarat anterior agenţiei olandeze de presă ANP că nu exclude o coaliţie cu Partidul pentru Libertate (PVV, extremă dreapta) al lui Geert Wilders.

„Da. Sunt complet de acord”, a declarat Mark Rutte, care părăseşte viaţa politică în urma acestui scuritn, după 13 ani în care a fost şegul Guvernului de la Haga.

Aceasta este o „veste bună”, a reacţionat pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter), Geert Wilders.

Noua şefă a VVD Dilan Yezilgöz, ministrul demisionar al Justiţiei, a fost învestită luni drept cap de listă al partidului în alegeri.

Dilan Yezilgöz – care a venit ca refugiată, pe când era copil, în Olanda – este însărcinată să implementeze cea mai dură politică a VVD în dosarul imigraţiei.

La începutul lui iulie, Mark Rutte i-a luat pe olandezi prin surprindere şi a anunţat că iese din politică după 13 ani, în urma viitoarelor alegeri.

Acest scrutin a fost organizat după căderea coaliţiei cvadripartite a lui Mark Rutte cu doar câteva zile mai înainte, din cauza unor divergenţe „insurmontabile”.

Liberalul şi-a înfuriat partenerii de dreaăta şi de centru după ce le-a cerut să adopte măsuri care dezbină cu privire la primirea azilanţilor.

Mark Rutte a devenit premier pentru prima oară în 2010, când a format un guvern de coaliţie cu susţinerea în Parlament a liderului Partidului PVV (extremă dreapta) Geert Wilders.

Geert Wilders a retras susţinerea Guvernului şi a provocat căderea guvernului respectiv în 2012 şi organizarea unor alegeri anticipate.

VVD vrea să obţină un nou mandat de premier, însă Partidul Mişcarea Agricultorilor Cetăţeni (BBB), mai puţin dur în tema imigraţiei, speră să zguduie sistemul.

BBB, o mişcare ţărănească de contestare a proiectelor de reducere drastică a şeptelului olandez din motive de mediu înfiinţată în 2019 este în prezent prima forţă politică în Senat.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: