Pas cu pas spre anticipate? Marcel Ciolacu forțează PNL să accepte măsurile fiscale

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă/ Sursa: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Coaliția de guvernare are numeroase probleme din punct de vedere economic, deoarece trebuia să adopte măsuri fiscale care vor nemulțumi mulți români. Marcel Ciolacu a găsit o soluție pentru a forța PNL-ul să accepte măsurile fiscale pe care le-a refuzat public până acum: Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament.

Reducerea deficitului bugetar și reforma fiscală asumată în PNRR sunt cele mai importante subiecte de pe agenda coaliției de guvernare PNL-PSD. De mai multe luni, liderii celor două partide discută despre măsurile fiscale pe care le va adopta România în următoarea perioadă. Proiectul este discutat mai ales cu Comisia Europeană, care va trebui mai întâi să-l accepte.

Măsurile fiscale

Ceea ce este cert până în acest moment este faptul că guvernul condus de Marcel Ciolacu va crește taxele pentru microîntreprinderi. În spațiul public s-a vehiculat că microîntreprinderile cu o cifra de afaceri de peste 300.000 lei și până la 2,5 milioane de lei vor avea o taxă de 3% pe cifra de afaceri. România nu are altă soluție deoarece și-a asumat acest lucru în PNRR.

În ultimele zile a apărut și informația că s-ar introduce o taxă de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor care scot profitul din țară. Mai exact, companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti în continuare impozitul de 16% pe profit, însă nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri.

Astfel de măsuri au provocat un val de nemulțumire în PNL, iar mai mulți lideri au criticat aceste soluții propuse pentru a reduce deficitul bugetar, insistând cu reducerea cheltuielilor statului. Alin Tișe, vicepreședinte PNL și președinte CJ Cluj, a cerut chiar ieșirea de la guvernare dacă PSD mărește taxele pentru mediul de afaceri.

„Guvernul PNL – PSD sau PSD – PNL. Oricum le-ai ordona, Guvernul este bipartid! Guvernarea trebuie să se abţină de la măsuri care lovesc direct în electoratul unuia sau altuia dintre partide. Creşterea fiscalităţii loveşte direct în electoratul PNL. (…) PNL trebuie să iasă de la guvernare în măsura în care guvernarea nu ţine cont de priorităţile liberale şi măreşte fiscalitatea”, a declarat Tișe.

Ciolacu mută scandalul în PNL

Marcel Ciolacu mizează totul pe faptul că PNL nu va ieși de la guvernare și pentru a se asigura de asta, a găsit soluția perfectă: Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament pentru măsurile fiscale.

„Vreau să anunţ că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală şi cele pentru combaterea evaziunii”, a declarat premierul Ciolacu, joi.

O astfel de decizie ar fi trebuit discutată în interiorul PNL, cu toți liderii din teritoriu. În schimb, Alina Gorghiu, ministra justiției, a declarat că nu a știut despre asumarea răspunderii, semn că în interiorul PNL nu s-a discutat despre asta, iar decizia s-a luat doar la nivel de șefi de partid.

„Pot să vă răspund în nume personal, că noi nu am avut şedinţa de Birou Politic Naţional: eu nu am ştiut de ideea de angajare a răspunderii. Dar cred că e mai puţin important că am ştiut sau nu”, a declarat Gorghiu, vineri.

Pas cu pas spre alegeri anticipate?

Prin asumarea răspunderii în Parlament, contestațiile unor liberali vor rămâne doar în interiorul PNL și nu vor mai viza guvernarea. Marcel Ciolacu reușește, involuntar, să transforme un scandal care era al coaliției de guvernare într-un scandal strict între liberali. Liderii PNL care au criticat mărirea taxelor sau propunerile făcute de PSD acum vor trebui să discute cu Nicolae Ciucă.

Liderul PSD mizează și pe faptul că PNL-ul în scădere în sondaje nu va forța ruperea coaliției de guvernare și nu va merge spre alegeri anticipate. Inclusiv Mihai Tudose, europarlamentar PSD, a ironizat poziția PNL din sondaje, spunându-le:

„Ați ieșit pe locul doi (n.r. la alegerile din 2020). O performanță pe care nu prea o veți mai repeta”.

PNL ar putea avea o mare problemă electorală dacă aceste măsuri vor fi adoptate. Mediul de afaceri, care e parte importantă din electoratul PNL, ar putea trece de partea USR sau AUR, partide care promit taxe mai mici pentru companii. Poziția liberalilor în sondaje este una fragilă, iar sondajele din iulie, realizate de INSCOP, arată că AUR a reușit să treacă pragul de 20% și PNL a scăzut la 18%.

Teama că partidul ar putea să sufere și mai mult după adoptarea acestor măsuri fiscale ar putea să-i determine pe mulți lideri din PNL să încerce să dărâme guvernul Ciolacu chiar în Parlament. După ce Guvernul va prezenta proiectul pentru asumarea răspunderii, parlamentarii au 3 zile la dispoziție pentru a depune o moțiune de cenzură. Acela va fi momentul important pentru PNL, în care va trebui să decidă dacă merge mai departe cu PSD sau merge singur spre alegeri anticipate.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL