Pașapoarte pentru aproape tot ce cumpărăm. De ce vrea UE asta

Sursă foto: Freepik

Vom intra într-o nouă eră de transparență și sustenabilitate în gestionarea ciclului de viață al produselor, odată cu apariția pașaportului digital pentru produse. Până în 2027, multe industrii vor fi obligate de Uniunea Europeană să implementeze pașaportul digital. Primele produse care vor veni cu astfel de documente vor fi bateriile, hainele și gadgeturile.

În numai câțiva ani, fiecare produs va deține un pașaport digital care ne va oferi acces la o mulțime de informații despre el și care ar putea îmbunătăți procesul de luare a deciziilor de cumpărare, contribuind la o societate mai durabilă. Concret, pașaportul digital ne va informa cu privire la reutilizarea, reparabilitatea, reciclarea și eliminarea produselor. Uniunea Europeană discută despre impunerea pașapoartelor digitale pentru produse (DPP) în diferite industrii. Deja la sfârșitul anului trecut membrii UE au semnat un acord provizoriu în acest sens. Iar la jumătatea lui aprilie, are loc la Bruxelles Forumul Mondial al Economiei Circulare (WCEF 2024), unde pașapoartele digitale pentru produse vor fi subiectul principal al discuțiilor.

În esență, un pașaport digital pentru produse este o înregistrare digitală ce va oferi detalii despre viața acestora. Mai exact, pașaportul digital va oferi informații despre materialele utilizate în crearea produsului, impactul acestuia asupra mediului, originea produsului, modalități de eliminare responsabilă a produsului, precum și informații relevante despre garanție sau întreținere. În plus, vom afla despre durabilitatea produsului, dar și dacă respectă standardele de calitate și siguranță. Totul va putea fi accesat printr-un suport digital, care poate fi un cod QR sau un cod de bare, pe care îl vom scana cu telefonul.

„Pașaportul digital al produsului utilizează inovarea digitală pentru a îmbunătăți accesul cetățenilor la informații și pentru a facilita verificarea conformității produselor necinstite care intră pe piața UE. Este un pas înainte către un viitor mai durabil și mai solid din punct de vedere economic pentru UE“, a declarat Thierry Breton, comisar pentru piața internă, la data semnării acordului provizoriu.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: