Patriarhul Kirill, plasat simbolic de Ministerul de Interne din Ucraina pe lista persoanelor căutate

patriarhului Kirill
Sursa foto: rekvizit.info

Ministerul de Interne al Ucrainei l-a plasat vineri pe şeful Bisericii Ortodoxe ruse, un susţinător al războiului de 21 de luni al Kremlinului împotriva Kievului, pe o listă a persoanelor urmărite, după ce serviciile de securitate l-au acuzat că el contribuie la conflict, conform Reuters.

Măsura este pur simbolică, deoarece Patriarhul Kirill se află în Rusia şi nu se află sub ameninţarea unei arestări .Acesta a fost ultimul pas în campania Ucrainei de a elimina influenţa preoţilor pe care îi suspectează că menţin legături strânse cu Rusia şi subminează societatea ucraineană.

O postare de pe lista de urmăriţi a ministerului ucrainean l-a identificat pe Kirill după nume, l-a prezentat în hainele sale de cleric şi l-a descris drept „o persoană care se ascunde” precizând că este „dispărut” din 11 noiembrie.

Creştinismul ortodox este religia dominantă în Ucraina, iar autorităţile de la Kiev au lansat dosare penale împotriva clerului legat de o ramură a bisericii ortodoxe cândva legată direct de Biserica rusă şi de Kirill.

Parlamentul de la Kiev ia în considerare un proiect de lege care ar interzice acea ramură a bisericii, care şi-a pierdut mulţi enoriaşi de când liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a trimis trupe ruseşti în Ucraina, în februarie 2022. Biserica spune că a întrerupt toate legăturile cu Moscova în mai 2022.

Serviciul de securitate al Ucrainei SBU a emis luna trecută un document în care spunea că Kirill „a încălcat suveranitatea ucraineană” în virtutea poziţiei sale de „parte a celui mai apropiat anturaj al conducerii militare şi politice a Rusiei”.

Forţele de securitate au lansat zeci de dosare penale, inclusiv acuzaţii de trădare, împotriva preoţilor şi oficialităţilor legate de ramura bisericii asociată cu Moscova.

Kirill a denunţat aceste acţiuni şi a făcut apel la liderii religioşi din întreaga lume să oprească măsurile Ucrainei împotriva bisericii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL