Pensii private: 19.400 de români au cerut plata a 341 milioane de lei doar în primul semestru

ASF. INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

Aproape 19.400 de români au cerut plata a 190 milioane de lei din pensiile private, iar pe parcursul semestrului I al anului 2023 au fost efectuate plăţi ale activului personal net în valoare de circa 341 milioane lei către 19.394 participanţi sau beneficiari, arată Raportul privind evoluţia sistemului de pensii private în primele şase luni ale anului 2023, publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Conform sursei citate, din valoarea totală a plăţilor efectuate, un procent de 56% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 20% ca urmare a decesului participantului şi 25% ca urmare a invalidităţii.

68% au optat pentru plăți unice

În semestrul I 2023, ca şi modalitate de plată a activului personal net, 68% dintre participanţi/beneficiari au preferat plăţile unice în detrimentul celor eşalonate.

Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăţi unice în valoare de 120 milioane lei şi plăţi eşalonate în valoare de circa 70 milioane lei.

„Au fost înregistrate plăţi unice în cuantum de 48,6 milioane lei şi plăţi eşalonate în cuantum de 18,6 milioane lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului.

Pentru invaliditate, cuantumul activului net personal plătit a fost de aproximativ 63 milioane de lei aferent plăţilor unice şi 20,8 milioane lei prin plăţi eşalonate”, se menţionează în raport.

Cele mai mari ponderi în totalul plăţilor activului personal net în primele şase luni ale anului 2023 au fost înregistrate de FPAP NN (34%),

FPAP AZT Viitorul Tău (24%) şi FPAP Metropolitan Life (13%), fiind şi fondurile cu cel mai mare număr de participanţi.

Deschiderea dreptului la pensie reprezintă ponderea cea mai mare în plăţile fondurilor de pensii administrate privat.

Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 114,17 miliarde lei la finalul lunii iunie 2023, în creştere cu 14%,

comparativ cu finalul anului anterior, arată datele ASF.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL