Persoanele cu dizabilități, ignorate de angajatori. Doar 6,35% dintre ei reușesc să își găsească un loc de muncă

Sursă foto: Freepik

Sunt câteva sute de mii de persoane cu dizabilități în țara noastră, însă foarte puține au reușit să-și găsească un loc de muncă. Aceasta se întâmplă nu pentru că acești oameni nu muncesc, ci pentru că mediul economic și statul per ansamblu nu este interesat de integrarea lor. Multe dintre aceste persoane pot și își doresc să lucreze, vor să fie un ajutor, nu o povară, iar unii angajatori încearcă să-i ajute.

Este interesant faptul că aceste persoane sunt apărate de lege și companiile din România, fie că sunt de stat sau private, trebuie să angajeze persoane cu dizabilități.

Cifrele centralizate la nivel național arată că, în țara noastră, sunt aproximativ 811.000 de persoane cu dizabilități. Deci aproape un milion de români care au diverse probleme de sănătate. Nu toate aceste persoane pot lucra, dar unii își doresc să facă asta și nu au unde.

La 31 decembrie 2023, în evidențele Ministerului Muncii figurau aproape 52.000 de astfel de persoane care aveau un loc de muncă. Asta înseamnă că doar 6,35% din această categorie a reușit să-și găsească un job.

Situația din ultimii 2 ani, potrivit evidențelor de la Ministerul Muncii

Aproximativ 500 de persoane cu dizabilități reușesc să se angajeze în decursul unui an. În 2022 de exemplu, la nivel național, 571 de persoane s-au angajat, din care 493 pe perioadă nedeterminată și restul au avut contracte pe o perioadă determinată.

Județele unde au fost cele mai multe persoane cu dizabilități care și-au găsit un loc de munca sunt: Argeșul este în top 3, cu 55 de persoane angajate. Apoi urmează Capitala, unde 35 de persoane cu handicap și-au găsi un job, iar locul 3 este ocupat de județul Bihor, cu 31 de persoane.

La coada clasamentului se aflau Buzăul cu niciun angajat, Teleorman, unde o singură persoană cu handicap a reușit să se angajeze, apoi urmează Ilfovul și locul 4 este ocupat de mai multe județe: Alba, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin și Suceava.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: