Pesta porcină africană – cum afectează principalele piețe ale cărnii de porc

porci
Sursa foto: Depeche veterinaire

Cum au afectat focarele de pestă porcină africană (PPA) din China piețele globale de carne de porc

Pesta porcină africană (PPA) s-a răspândit din Europa în China în 2018, fiind unul dintre cele mai mari incidente de boli ale animalelor înregistrate. Focarul a limitat oferta de carne de porc în China, iar prețurile cărnii de porc din China s-au dublat până la niveluri record.

Virusul PPA s-a mutat din Europa în China în august 2018 și apoi s-a răspândit rapid în toată țara. În urma primelor cazuri de PPA în China, populația de porci a trecut printr-un ciclu de 30 de luni de declin și recuperare. Din trimestrul al treilea 2018 (T3) până în 2021 (T1), China a pierdut aproximativ 27,9 milioane de tone din producția sa de carne de porc (în acest ciclu de 30 de luni).

China a importat un volum record de carne de porc în aceste 30 de luni, dar aceste importuri au înlocuit doar o cincime din producția pierdută. Astfel, China s-a confruntat cu lipsuri de aprovizionare cu carne de porc timp de aproximativ 18 luni, concentrate în a doua jumătate a anului 2019 și în cea mai mare parte a anului 2020.

Creșterea prețurilor la carnea de porc a fost mai lentă decât răspândirea bolii

Prețurile cărnii de porc din China s-au dublat, cea mai mare parte a creșterii având loc la aproximativ un an de la primele focare. Prețurile la carne de porc au rămas ridicate timp de 14 luni, apoi au scăzut rapid în 2021.  La aproximativ 38 de luni după primele focare, au revenit la nivelul lor dinainte de PPA.

China a reprezentat 45% din importurile globale de carne de porc în 2020

Exporturile de carne de porc către China au crescut în 2019-2020. China a reprezentat 45% din importurile globale de carne de porc în 2020. Un total de 31 de țări au exportat carne de porc în China, dar Uniunea Europeană a reprezentat 58% din exporturi. Statele Unite au fost al doilea cel mai mare exportator de carne de porc în China, cu o cotă de piață de 15%, în ciuda tensiunilor comerciale care coincid cu focarele de PPA din China.

Impactul asupra piețelor de carne de porc din afara Chinei a fost relativ modest. De exemplu, creșterile prețurilor la carne de porc în trei țări exportatoare majore (Statele Unite ale Americii, Germania și Spania) au fost relativ scurte și mult mai mici ca amploare decât creșterile de preț în China.

pesta porcina africana

Volatilitatea pieței chineze a cărnii de porc este o sursă constantă de incertitudine pentru exportatori, în ciuda revenirii producției chineze.

Noiembrie 2023/ USDA/ Statele Unite ale Americii.
https://www.ers.usda.gov/

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: