Pfizer a dat în judecată România. Avocat: Miniștrii de la vremea respectivă se vor face vinovați dacă pierdem procesul

Sursa foto: X

Zilele trecute, Pfizer și BioNTech au anunțat că au dat România în judecată pentru a obliga țara noastră să plătească toate vaccinurile anti-Covid pe care le-a contractat în urma protocolului semnat în 2021.

„Pfizer și BioNTech caută să facă România să își respecte angajamentele pentru comenzile de vaccinuri COVID-19 plasate de Guvernul României, parte a contractului de livrări pentru Uniunea Europeană, semnat în mai 2021. Această procedură formală vine după discuții lungi între părți, care au avut loc în spiritul parteneriatului cu România și cu membrii Guvernului României. Pfizer și BioNTech cred că este important ca toate părțile implicate să își respecte obligațiile contractuale, în baza acordului care a facilitat succesul răspunsului European la pandemia COVID-19”, se arată într-un răspuns al asocierii Pfizer – BioNTech.

Avocatul Adrian Cuculis a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre acest scandal. În viziunea acestuia, demersul Pfizer este justificat, iar principalii vinovați sunt miniștrii de la vremea respectivă și conducătorii Guvernului de atunci.

„În principal din nou statul român prin Guvernul României și miniștrii de la vremea respectivă se vor face vinovați dacă România va pierde procesul. Contractul, în mod normal, are și o clauză de arbitraj prin care teoretic România va fi chemată în fața unei curți de arbitraj internaționale.

Este justificat demersul Pfizer, având în vedere că aceștia sunt privați și își urmăresc interesul personal, respectiv acela de a încasa banii trecuți pe contract. Printre altele am și trimis o informare către ministrul Rafila prin care ne-am pus la dispoziție free of charge pentru România serviciile avocațiale având în vedere multitudinea de procese pe care am intentat o împotriva acestei companii farmaceutice”, a spus avocatul Cuculis.

DNA a deschis dosar penal în cazul achizițiilor de vaccinuri anti-COVID

Amintim de asemenea că Procurorii DNA au cerut Președinției și Senatului să încuviințeze începerea urmăririi penale față de fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă, într-un dosar privind achizițiile de vaccinuri anti-Covid în pandemie.

Procurorii DNA își argumentează acuzațiile în dosarul vaccinurilor anti-Covid, în care Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt cercetați pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, pe faptul că cei trei, care erau prim-ministru, respectiv miniștri ai Sănătății, au aprobat cumpărarea a zeci de milioane de doze de vaccin peste necesarul deja contractat, care acoperea mai mult decât suficient populația estimată a se vaccina împotriva virusului SARS-CoV-2.

În referatul procurorilor apare și numele actualului șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu. Prejudiciul calculat de procurori pentru dozele ce vaccin cumpărate degeaba de statul român depășește un miliard de euro.

Vlad Voiculescu este singurul personaj implicat în acest dosar în jurul căruia se face zid. USR nu doar că nu l-a suspendat din partid, ci chiar l-a inclus pe lista partidului la alegerile europarlamentare pe un loc eligibil.

De asemenea, amintim că purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin afirmă, joi, cu privire la procedurile Pfizer împotriva României pentru achiziţiile de vaccinuri anti-COVID, că amendamentul la care face referire Pfizer nu a fost semnat de Ministerul Sănătăţii. „În consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român şi, de asemenea, cred că într-o situaţie similară se află şi alte ţări, central şi est-europene”, a mai precizat el.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: