Plafonarea prețurilor ar putea continua și în 2025. Ministrul Câciu: De ce nu?

Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că plafonarea prețurilor ar putea continua și în 2025. Potrivit ministrului, plafonarea adaosurilor sau intervenția pe piețele distorsionate se va întâmpla cât timp este necesar pentru ca puterea de cumpărare să nu fie erodată în mod artificial

„Eu nu înțeleg mentalitatea aceasta că se dau pomeni în an electoral. Păi nu vă supărați, de câte ori a fost PSD la guvernare, n-a contat că e an electoral sau nu este an electoral. A avut o problemă societatea, PSD a venit s-o rezolve, că a fost an electoral. 2023 a fost an electoral? Nu, dar s-au luat măsuri. În 2022, când am intrat la guvernare, a fost an electoral? În 2021 era an electoral? Plafonarea adaosurilor sau intervenția pe piețele distorsionate se va întâmpla cât timp este necesar pentru ca puterea de cumpărare să nu fie erodată în mod artificial, pentru că despre asta discutăm. Despre specula unor zone. De ce nu, am putea avea plafonare și în 2025”, a declarat ministrul Adrian Câciu, la Puterea Știrilor.

 

Măsurile care au salvat economia în 2023

Adrian Câciu a afirmat că „cele mai bune măsuri în sprijinul oamenilor au fost, în 2022, plafonarea prețului la energie, iar în 2023 cea privind adaosul comercial la produsele de bază. Această măsură ar trebui să continue și în 2024.”

„Vedeți ce se întâmplă în Marea Roșie, care este partea de intrare a materiilor prime în Europa și orice distorsiune se întâmplă acolo înseamnă o distorsiune pe pe tot lanțul alimentar sau de alt tip din Europa. Noi, întotdeauna discutăm despre România: deficite, datorie publică… Vă dau un exemplu de context recesionist la nivel planetar: Statele Unite, de aproape un an de zile nu reușesc să aibă un buget anual. Acum o săptămână au aprobat un buget de criză de 2 săptămâni, după care vor veni din nou să aprobe un buget de criză. Asta înseamnă să ai instabilitate”, a explicat Adrian Câciu.

Guvernul a aprobat la începutul lunii februarie un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care s-a prelungit cu încă 60 de zile măsura privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

Potrivit proiectului, lista cu produse agricole şi alimentare care au încă două luni adaos comercial plafonat cuprinde următoarele produse: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT; brânză telemea de vacă vrac; iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făină albă de grâu „000” până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M; ulei de floarea-soarelui până la 2 litri; carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard); carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc; legume proaspete vrac (ceea ce înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi); fructe proaspete vrac (ceea ce înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.

Conform aceluiaşi proiect, pe actuala listă din proiectul de OUG nu se mai regăsesc: cozonacul, orezul, bulionul de roşii, margarina, drojdia, carnea tocată, dar în schimb apare magiunul.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: