Plan CE: Includerea R.Moldova în zona UE cu „roaming la tarife naţionale”

Comisia Europeană
Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

Comisia Europeană a adoptat vineri o propunere de includere a serviciilor de roaming în Acordul de asociere UE – Republica Moldova, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

După finalizarea tuturor etapelor necesare, vizitatorii moldoveni în UE îşi vor putea utiliza telefoanele mobile în aceleaşi condiţii de preţ ca şi cum ar fi prezenţi în Republica Moldova, în timp ce călătorii din UE vor beneficia de aceleaşi drepturi atunci când vizitează Republica Moldova.

Includerea Republicii Moldova în zona UE în care se practică „roaming la tarife naţionale” este una dintre acţiunile esenţiale ale Planului UE – Republica Moldova de acţiuni prioritare, convenit în iunie 2023. Acest plan este o foaie de parcurs pentru punerea deplină în aplicare a zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător UE – Republica Moldova şi pentru integrarea continuă a Republicii Moldova în piaţa unică a UE, potrivit Agerpres.

Demersul de vineri urmează declaraţiei comune din 31 mai a operatorilor de telecomunicaţii din UE şi din Republica Moldova de a reduce în mod voluntar tarifele de roaming începând cu 1 ianuarie 2024, facilitată de Comisia Europeană.

Comisia va permite actualizarea Acordului de asociere UE – Republica Moldova prin adăugarea celei mai recente legislaţii a UE privind telecomunicaţiile şi serviciile poştale.

În continuare, propunerea va fi examinată de Consiliul Uniunii Europene. În urma acordului Consiliului, Comitetul de asociere UE – Republica Moldova reunit în configuraţia „Comerţ” va trebui să adopte o decizie comună pentru a modifica anexa la Acordul de asociere în vederea încorporării celei mai recente legislaţii a UE privind telecomunicaţiile şi serviciile poştale. După finalizarea adaptării şi a punerii în aplicare a legislaţiei relevante a UE în Republica Moldova, Republica Moldova şi UE vor fi în măsură să convină să permită începerea practicării „roamingului la tarife naţionale”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: