Politolog: „Are o mare problemă. Klaus Iohannis nu ar mai putea candida la Președinție”

Politologul Cristian Pîrvulescu a comentat despre Klaus Iohannis într-o emisiune televizată, unde a specificat că primarul Sibiului ar putea fi scos din cursa pentru prezidenţiale.

„Traian Băsescu va juca un rol important până în ultima zi când își va termina mandatul. Vorbim acum și despre retrimiterea legii aleșilor locali în Parlament, iar până când legea nu este promulgată, pentru aleșii locali, or Klaus Iohannis este un ales local, există o problemă. Ei pot fi declarați incompatibili dacă fac parte din consilii de administrație. Or, programele europene la care participă foarte multe administrații locale presupun reprezenți ai primăriilor în consilii de administrație. Există o contradicție: pe de-o parte, criteriile de performanță prevăzute de programele europene cer implicarea direct pentru a supraveghea. Pe de altă parte, legislația românească consideră incompatibilă această situație. Nu poți face parte din Consiliul de Administrației al unei instituții subordonate sau în relație cu Consiliul Local. Amândouă sunt poziții de bun simț”, a spus Cristian Pîrvulescu

„Pe de-o parte, Klaus Iohannis are procese cu ANI, legate de incompatibilități, pe care le poate pierde. În această situație, ar fi scos oficial din cursa pentru prezidențiale. Interpretarea din cazul Diaconu nu mai funcționează și aici. Interpretarea pe care a dat-o Înalta Curte este că nu poate candida pe aceeași poziție, dar pe altă poziție poate candida. Dacă ar funcționa această interpretare, Klaus Iohannis nu ar mai putea candida pentru funcția de primar, dar pentru cea de președinte al României ar putea candida. Între timp, Curtea Constituțională, pe un alt caz, a dat o altă interpretare și anume că este vorba de toate funcțiile eligibile. Ca urmare, în această interpretare, Klaus Iohannis nu ar mai putea candida la Președinție. Iată o problemă importantă”, a spus Cristian Pîrvulescu, la Antena3.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL