Presiunea pe portul Constața ar putea crește în următoarele luni

export cereale Ucraina
Sursa foto: Twitter
Kievul estimează pentru acest an comercial agricol producții și exporturi de cereale superioare estimărilor inițiale ale Departamentului pentru Agricultură a SUA, potrivit ultimului raport al instituției. Exporturile suplimentare vin în contextul investițiilor și eficienței crescute a rutelor de export de pe Dunăre și capacității de transbordare din portul Constanța.

Departartamentul pentru Agricultură al SUA și-a revizuit prognozele legate de producția și exporturile de cereale din Ucraina pe baza ultimelor estimări ale Kievului, iar concluzia este că până la finele anului de marketing 2023/2024, care se termină în iunie, porturile de la Marea Neagră vor trebui să facă față unor cantități și mai mari de cereale pentru export.

Astfel, la grâu, chiar dacă producția ar urma să fie cu un procent sub cea estimată inițial, adică în jur de 23,1 milioane de tone, exporturile ar putea fi, de fapt, cu 26% mai mari decât cifra oficială a USDA, pe baza creșterii capacității de export a Ucrainei din ultimele luni. Este vorba despre 17,7 milioane de tone de grâu, adică cu 3,5% mai mult decât în anul comercial trecut, dar cu 5,8% peste nivelul raportat pentru 2021/2022.

Din datele oficiale ale Ucrainei, se pare că statul vecin nu are nici stocurile despre care se crezuse inițial, respectiv 4,3 milioane de tone. Ar avea doar 1,3 milioane de tone. Estimarea privind stocurile finale de grâu pentru  2023/24 este astfel cu 69% mai mică decât cifra oficială a USDA, pe baza estimărilor privind producția și a creșterii exporturilor pentru 2023/24.

La porumb, producția estimată de USDA este similară cu cea prognozată de autoritățile ucrainene (30,5 milioane de tone). În schimb,  conform estimărilor Ucrainei, stocurile inițiale de porumb pentru perioada 2023/24 au fost cu 97% mai mari decât cifra oficială a USDA, iar exporturile ar putea fi cu 39% mai mari decât cifra oficială a USDA, respectiv 29,2 milioane de tone, în baza creșterii capacității de export a Ucrainei din ultimele luni. În consecință și estimarea Kievului  privind stocurile finale de porumb pentru 2023/24 este cu 59% mai mică decât cifra oficială a USDA.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL