Presiuni de scumpire a motorinei, care tocmai se ieftinise în ultima vreme. Care e cauza

benzinarie benzina motorina
Sursă foto: Unsplash

Prețurile globale ale motorinei au tot scăzut în ultima vreme, ceea ce s-a văzut și la pompele din România, în urma ieftinirii petrolului și a scăderii activității economice, dar atacurile din Marea Roșie aupra petrolierelor deja au determinat companiile producătoare și transportatorii să aleagă rute care să ocolească zona, dar care lungesc perioadele de livrare, ceea ce pune noi presiuni pe prețul motorinei.

Stocurile de motorină și alte distilate sunt mai mari acum decât erau în această perioadă a anului trecut, ceea ce sugerează că piața globală tradițional restrânsă a motorinei a început să se relaxeze, în parte din cauza încetinirii activității de construcții și de producție în Statele Unite și în principalele economii europene, arată Oil Price.

Rafinăriile au produs volume ridicate de distilate în al treilea trimestru al anului 2023, ceea ce a sporit stocurile, în timp ce încetinirea economică afectează consumul de motorină.

Astfel, prețurile motorinei din SUA au scăzut în ultimele săptămâni și se află acum la cel mai scăzut nivel din iulie – o veste bună pentru lupta continuă a Fed împotriva inflației, deoarece prețurile bunurilor sunt strâns legate de prețul motorinei.  În plus, creșterea neîncetată a ratelor dobânzilor a încetinit activitatea economică și producția fabricilor la nivel global încetinește, dar recenta pivotare a Fed, care a semnalat trei reduceri de rate anul viitor, ar putea revigora economia americană după o „aterizare ușoară”, iar o creștere a producției ar putea duce la o nouă înăsprire pe piețele de distilate. Stocurile de combustibili din SUA au crescut cu 1,5 milioane de barili în săptămâna încheiată la 8 decembrie 2023, dar sunt cu aproximativ 12% sub media pe cinci ani pentru această perioadă a anului, se arată în cel mai recent raport săptămânal privind stocurile de la Energy Information Administration (EIA).

Stocurile de distilate sub medie sugerează că o creștere a producției și a sectorului construcțiilor anul viitor ar putea provoca o altă îngrijorare cu privire la o restrângerea pieței motorinei – producție care să nu poată urmări consumul, dar, cel puțin pentru moment, criza de motorină, vizibilă în vară, este atenuată.

La nivel global, stocurile au crescut în ultimul an și au redus deficitul la mediile sezoniere din ultimii zece ani, potrivit estimărilor analistului principal de piață al Reuters, John Kemp.  Stocurile de distilate din SUA, Europa și Singapore fie au crescut, fie au urmărit mediile sezoniere între septembrie și noiembrie, notează Kemp.  Prețul motorinei tocmai a coborât sub 4 dolari pe galon pentru prima dată din iulie, a scris luni Patrick De Haan, șeful departamentului de analiză petrolieră de la GasBuddy, menționând că este „o veste binevenită și pentru economie, deoarece aproape toate bunurile sunt afectate de prețul motorinei”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL